Обявено е бедствено положение на територията на общините Смолян и Девин, както и на територията на цялата област, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към момента нивото на река Черна остава високо. Създадена е организация за евакуиране на хора и техника от застрашените райони и за изграждане на диги и насипи. В кв. Устово реката е на 40 см от преливане извън коритото.

Река Триградска е преляла край селата Триград и Змеица. Към момента няма данни за пострадали хора в засегнатите населени места. 

„Положението е овладяно и няма опасност за хората, дъждът спря, а водите започват да се оттичат“, каза по-рано днес пред bTV шефът на Пожарна безопасност и защита на населението комисар Красимир Шотаров.

Рано сутринта в общината бе обявено бедствено положение, заради проливните дъждове, които не спряха повече от 24 часа. Река Черна преля на много места в града, като най-сериозно бе положението в квартал Устово, където през 2005г. стана голямото наводнение.

В квартал Райково също нивото на реката се повиши сериозно. Евакуирани са жители на къща на улица "Миньорска". Наводнени са мазетата на жилищни блокове. Мобилизирани са всички институции, военни, доброволци.

Във връзка с обявеното бедствено положение в община Смолян 40 военнослужещи от 101 алпийски батальон се включиха с три специализирани автомобила  в укрепването на дигите на прелелите реки Черна и Бяла, които минават през града.

Работят над 100 пожарникари и спасители.

Населението е уведомено да премести автомобилите, паркирани близо до речното корито и няма опасност за хора и техника.

Правят се диги, за да се ограничат речните разливи. Язовир „Златоград“ също прелива, но няма опасност за хората, добави още комисар Шотаров. Постоянно се получават и сигнали за свлачища в следствие на валежите.

През последното денонощие в Смолянска област са паднали между 40 и 60 литра на квадратен метър.

В близките села Манастир и Мугла са измерени съответно 92 и 75 литра.

През целия ден ще продължи да превалява, но постепенно дъждът ще отслабва.