Опасно силен вятър духаше в половин България. На места поривите му достигнаха около 100 километра в час.

Във Видинско днес описваха щетите от унищожителния смерч, който вилня вчера между селата Белоптичене и Ружинци.

Торнадото покоси селата Бело поле, Карбинци, Воднянци и керемидите на къщите в Белоптичене са по земята. Има и изцяло оголени покриви.

Кметът на общината Александър Александров обеща помощ: „Това е един покрив в цялото село, там са два реда керемиди, тук са четири реда керемиди - мисля, че можем да си помогнем ние. Ако ползваме помощта на държавата, ще минат месеци. През това време тоя дъжд ще събори кирпича и ще падне цялата къща."

В Бело поле са пострадали предимно дървета, нанесени са щети и на фотоволтаичен парк. Според синоптиците торнадо в този район е изключително рядко явление, но не е изключение. Във видинско то се е случвало преди 15 години.

Работата по възстановяването на щетите ще може да започне едва след пълно успокояване на времето.

Предупредителни кодове из страната

Оправдаха се очакванията за много силен вятър днес. Предупреждение първа степен, код жълто за опасно силни пориви, все още е в сила за 17 области от страната.

До момента най-силни са поривите му в София, със скорост над 60 км/ч, в  Монтана и Оряхово - над 70 км/ч, в  планините - над 100 км/ч. Както обикновено - най-ветровито е на Мургаш, където поривите надхвърлят 120 км/ч

Утре вятърът ще отслабне, в по-голямата част от страната до умерен, от северозапад, в западните райони - все още временно силен, но не толкова, колкото днес.