Тази нощ в София е открит мъртъв 39-годишният съдия Цветан Ценов - в близост до блок 515 в столичния квартал „Връбница”, съобщиха от прокуратурата.

Съдия Ценов бе командирован от Софийския районен съд в Софийски градски съд от 23 декември миналата година. По негово настояване от 22 февруари той трябваше да се върне на работа в СРС, уточниха от прокуратурата.

Ценов е гледал делото за несъстоятелност на ЦСКА. То няма да започне отначало. Според законодателството ни търговските дела продължават докъдето са стигнали с друг съдия.

Първоначалните данни и оперативни версии, въз основа на които е започнало разследване, сочат, че починалият е скочил от междуетажна площадка на жилищната кооперация и смъртта е настъпила от травмите.

За да се потвърди версията за самоубийство, ще бъде извършена аутопсия и оглед на жилището на магистрата.

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за престъпление подпомагане или склоняване към самоубийство.

По късно през деня с отворено писмо излезе председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов. Той изрази възмущение от медийни публикации, в които се твърди, че Ценов е бил пред уволнение.

"Трагичната новина за съжаление предизвика не само скръб, но и стана повод за недопустими медийни спекулации. Тези спекулации, освен че засягат името на посочените в тях лица, представляват гавра с паметта на колегата ни и със скръбта на неговата майка и близките му", написа Топалов.

Тук може да прочетете цялото писмо на Калоян Топалов: