В разгара на зимния сезон два тежки инцидента със скиори се случиха в Банско. Единият - с фатален край. Румънски скиор загина след удар в скала извън ски-зоната. Друг турист - англичанин, е тежко ранен, след като се ударил в друг скиор на Шилигарника.

Английският турист е транспортиран в болница в изключително тежко състояние, с пет счупени прешлена.

Румънският скиор се е спускал по най-стръмната писта – Бъндерица 2, известна като черната писта, която е подходяща само за най-опитните скиори. Той излязъл от пистата, все още не е ясно как. Намерен е в скалите, в тежко състояние. Малко по-късно загива.

"Видях човек извън пистата от под камъните, който беше полу-седнал, полу-легнал, абсолютно неадекватен и неконтактен и само след около няколко секунди силно казано, че е дишал още, но само след няколко секунди той просто полегна назад”, разказа очевидецът Николай Димов.

„Интубирахме го и просто по плана за реанимация, който си е 30 минути реанимация, извършвахме сърдечен масаж, обдишване, кислород му подавахме, но за съжаление почина”, обясни д-р Албена Атанасова.

„Става въпрос за инцидент извън пистата, инцидентът не е станал на ски пистата”, поясни спасителят Атанас Укев.

Междувременно планинската спасителна служба в Австрийските Алпи потвърди за смъртта на петима чешки скиори при огромната лавина в района на Тирол вчера. Тя е била широка 2 километра, с дебелина на снега от 5 метра. При спасителната операция са били спасени други 10 скиори. Всички те били опитни планинари и участвали в група за екстремно спускане извън пистите, въпреки предупрежденията за високата степен на лавинна опасност.