Работещите в „Стомана” Перник посочват, че се трудят под напрежение, липсват достатъчно работници и хората са уморени. По-рано днес в завода се взриви Трета електростоманодобивна пещ и пострадаха двама души.

„Трябва да са поне осем човека на двете машини, където е непрекъснатата разливка, сега работят четири-пет”, посочи друг от колегите на пострадалите.

Двамата, които са работили на пещта в момента на аварията, са е тежко състояние. Единият е със 75% изгаряния, а другия - над 30% изгаряния и ще бъде опериран утре.

„Бяхме точно до пещта. Пробил панела ли, не знаем какво е станало, точно направиха завалка на пещта и се чу страхотен гръм”, посочи друг от работниците.

Снимка: Полина Ботева-Налбантова

Красимир Стоянов, председател на Синдикат "Защита" за "Стомана Индъстри", посочи, че персоналът е малко, не се назначават хора, малко са и няма обучение. „Не може да се отстранят ремонтите по агрегатите затова се стига. Ние виждахме, че хората вече изнемогват, че поддръжката не е каквато трябва да бъде”, каза той. 

Александър Александров, изпълнителен директор на „Стомана” посочи, че вероятно е изтекла вода от един от охладителните панели. По думите му водата в контакт с метала е предизвикала ударна вълна.

Снимка: Полина Ботева-Налбантова

На мястото е имало две пожарни коли и всичко е потушено.