Окръжният съд в Бургас пусна от ареста под гаранция от 5000 лева поляка, заради когото самолет, пътуващ за Египет, кацна аварийно у нас.

В съдебната зала полякът заяви, че се извинява за това, което е причинил, и преживява лошо случката.

Той просто обсъждал със свой познат ситуацията с бомбата, която разби руски самолет дни преди това, а един от стюардите погрешно разбрал думите му.

Последва спешна евакуация на пътниците и принудително кацане на "Еърбъс"-а, пътуващ от Полша за египетския курорт Хургада.

Всички служби по сигурността бяха вдигнати по тревога, Летище Бургас беше затворено за полети, а втори самолет дойде да извози пътниците.  

Като пътник на самолета от Варшава за Хургада полякът Маевски е бил залят с вода от стюарда на самолета. След изказано от него негодувание стюардът се е пошегувал, че в Хургада времето е топло и панталонът му ще изсъхне.

Отговаряйки на шегата на стюарда, обвиняемият е изразил съмнение дали самолетът ще пристигне в Хургада, като при тези свои съмнения той споменал думата „бомба“.

Неуместната шега от страна на Маевски е предизвикала притеснение в стюарда, който е докладвал на екипажа за наличието на бомба на самолет. Впоследствие с обвиняемия е бил проведен разговор от страна на стюардеса на полета, пред която обвиняемият се извинил за неуместната си шега и дори целунал ръката на й в знак на извинение.

Въпреки това негово извинение било докладвано на командира на самолета, че е възможно на борда да има бомба и действайки съгласно инструкциите, той поискал разрешение за кацане на Летище Бургас, разясниха от съда. 

Магистратите уточняват, че действително, деянието е с висока степен на обществена опасност. Доказателствата по делото обаче позволявали да се направи изводът, че обвиняемият не е действал умишлено, а провокиран от един битов конфликт и под влияние на употребено известно количество алкохол, е отправил неуместна шега към стюарда.

Актът на съда може да бъде протестиран и обжалван в 3-дневен срок. Ако това се случи, мярката ще се гледа в Апелативен съд Бургас на 27 ноември 2015 г. от 14.00 часа.