Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на прокуратурата в Перник ръководството и надзора на разследването за катастрофата с кмета на Трън, при която пострада 6-годишно дете.

Мотивът разследването по делото да се проведе в район, различен от района на Районна прокуратура – Трън, е, че водач на автомобила е кметът на Община Трън и за да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността на разследването.

Инцидентът е от 13 ноември миналата година. Детето е ударено от джипа на кмета на Трън пред училище, оперирано е и е с отстранен далак. Според разследването към момента обаче то само се е ударило в автомобила.

До момента са извършени два огледа на местопроизшествието, разпитани са над 10 свидетели. Изготвени са съдебно-медицинска, автотехническа и психологическа експертизи, уточняват от прокуратурата.

Детето е с разкъсвания на черния дроб, на далака, на долната куха и вратни вени, имало е кръвоизлив в коремната кухина, плеврален кръвоизлив в гръдната кухина и охлузвания.

Делото е докладвано три пъти в прокуратурата в Трън и прокурорът е давал допълнителни писмени указания за продължаване събирането на доказателства. Указвал е провеждане на разпити на свидетели и назначаване на допълнителни експертизи. Установено е, че колата е шофирал кметът Станислав Николов.

На 12 юли досъдебното производство е изпратено от разследващия полицай на прокурора с писмено мнение за прекратяване на наказателното производство, тъй като деянието не е престъпление.

По разпореждане на наблюдаващия прокурор три дни по-късно е проведен допълнителен разпит на очевидец на катастрофата. От показанията на този свидетел се установява, че му е оказван натиск и е заплашван да не дава достоверни показания. Разказал за отправяни му заплахи по телефон, че ако разкаже пред полицията какво е видял, ще бъде уволнен от работа, ще умре и децата му също ще пострадат.

Този свидетел твърди още, че по време на разпита му в полицията разследващият полицай му е дал предварително написани негови неверни показания, които е подписал, тъй като се страхувал за себе си и за децата си.

До настоящия момент разследващият полицай не е повдигнал обвинение на виновното лице.

С постановление на окръжния прокурор на Перник разследването е иззето от органите на МВР и е възложено на следователи.