Бебе почина при раждане в домашни условия. Вероятна причина за инцидента, станал в къща в пловдивското село Иван Вазово, е увиване на пъпната връв около врата на бебето и липсата на лекарска помощ. Пловдивската прокуратура разследва случая.

Галя и Боян  се отказват от живота в големия град и търсят хармония сред природата. Галя е художничка, а Боян бивш счетоводител. Когато разбират, че ще имат бебе, решават Галя да роди вкъщи, във вана с вода.

37-годишната родилка казва, че изпитва страх от болниците, тъй като преди години майка й починала, заразена с хепатит при кръвопреливане в болнично заведение.

Контракциите на Галя започват на 29 април вечерта. В къщата са тя, Боян и техен приятел, който да снима раждането. След няколко часа жената не издържа на болките и викат Спешна помощ. Пристигналият екип обаче отказва да извърши раждането в банята и е отпратен от съпруга. Бебето се ражда мъртво малко преди 4 ч. сутринта.

Бебето е било безжизнено, с пъпната връв около врата, каза Галя.

„Направихме всичко необходимо с изкуствено дишане, с издухване от нослето - имаше разни неща...потупване - абсолютно нищо не помогна”, каза бащата на детето Боян.

Галя смята и при следваща бременност да ражда в домашни условия:

„Може би много по-упорито бих търсила хора, които да са готови да дойдат на място и да помогнат с познанията си предварително, отколкото го направих", категорична е жената.

Прокуратурата е поела случая.

„Към настоящия момент не можем още да говорим каква е формата на вината, тоест каква ще бъде отговорността на майката по случая, но се преценява защо именно по този начин е преценила да бъде извършено раждането", заяви Димитър Беличев, зам. районен прокурор на Пловдив.

Назначена е и съдебно-медицинска експертиза.