Приятелите и близки на 34-годишния Мирослав Късовски, който загина в Стара Планина при опит да покори връх Ботев, признават, че той е подценил лошите метеорологични условия. Те обявиха това в интервю за предаването „Тази неделя”.

Освен че е подценил опасността от бързо застудяване, не е трябвало да тръгва сам, коментира Любомир Петров. По думите му Късовски е имал и по-дебела дреха в раницата си, а когато е паднал вече е бил в хипортемия.

Иво Младенов – „Мирослав беше опитен планинар, обикаляше с колелото. Обичаше съм да изкачва върховете”, обяви Иво Младенов.

Относно спекулациите, че мъжът е тръгнал към връх Ботев след употреба на алкохол Христо Христов обяви, че човек с алкохол в кръвта не може да направи такъв пробег, какъвто е направил Късовски.

Приятелите на загиналия мъж благодариха на всички, които се включиха в акцията по издирването им. Те призоваха за законови промени относно предоставянето на информация от телекомите, когато се издирват хора, както и за по-сериозно финансиране на Планинската спасителна служба.

Вижте във видеото целия разговор: