Втори ден горят пожари в Югоизточна България. Огънят в елховското село Вълча поляна стигна до домовете на хората. Пламъците изпепелиха къщи и стопански постройки, един човек пострада.

В гасенето се включиха над 50 огнеборци, военни и хеликоптер. Пожарът е високо, опасност за хората няма, съощи за bTV областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

Пожарът лумнал в обедните часове, но много бързо стигнал източната част на селото. Две къщи са изгорели, за радост хората в тях са невредими. Те се евакуираха веднага.

Вълча поляна пламна от източния край. Едва изгасили пожара край Лесово, хората и техниката дойдоха за минути. Силният вятър разнесе огъня и пламнаха други постройки

В паниката си хората грабнаха най-нужното и хукнаха навън.

Ситуацията с пожара край село Вълча поляна, Елховско, е изключително сложна. Той е на изключително голям фронт и се разпространява извън селото по посока Турция, съобщи БНР.

Огнената стихия се разпространява от три страни около селото. Горят смесена гора, сухи треви, ниска растителност.

Евакуация засега не се налага, но е създадена организация и при необходимост хората ще бъдат настанени при техни близки. Техника в момента има, но допълнително ще дойде от Хасково, Сливен и Бургас.

В гасенето е включен и хеликоптер на Министерството на отбраната, а военният министър Николай Ненчев лично ще координира гасенето на пожара. Той направи същото и при огнения ад над Рилския манастир.

Непрекъснато променящата се посока на вятъра силно затруднява гасенето. Все още не е ясна причината за пламналия огън, но местните жители смятат, че е от неизгасена цигара.

„Ситуацията в Елховско е изключително сложна. Около 10 часа сутринта приключихме с пожара в село Лесово, но в 12.15 часа получихме сигнал за село Вълча поляна, където тракторист, който неправилно е боравил с машината, е запалил югоизточната част на селото. Има изгоряла къща. Човекът, живеещ в нея, е евакуиран. Имаме засегнати няколко двора и изгорели няколко помощни постройки”, коментира пред националното радио кметът на Елхово Петър Киров. 

Заподозрени за пожара са трима мъже

Ако се докаже вината на заподозрените, ще искам най-тежко наказание за тях, каза за кметът Киров. Преди 90 години селото било изпепелено при голям пожар.

Българската армия разполага само с един хеликоптер за гасене на пожари

A другият вече не може да лети. И двата обаче са за ремонт, съобщи военният министър Николай Ненчев по време на днешното правителствено заседание. Според премиера Бойко Борисов решаването на проблема трябва да започне веднага.

Ремонтът на машините ще струва близо 2 милиона лева, а парите ще дойдат от следващия бюджет. Николай Ненчен, министър на отбраната:  

"До момента имаме 213 тона изсипана вода. Може да си представите, държим ги по девет часа във въздуха. Искам да обърна внимание, че те се нуждаят от спешен ремонт и двата, ако искаме…и, не дай си, Боже, нещо се случи, в момента разполагаме само с един", каза министърът на отбраната Николай Ненчев.

"Сега го действайте, за да не се губи време, защото не се знае до октомври какво и как ще се случи. А пък за новия бюджет като се планира, ще имате грижата да прибавите", заяви премиерът Борисов.

Екстремалният риск от пожари в Югоизточна България остава,

предупреждават синоптиците. В област Ямбол и утре ще има много голяма опасност от възникване на нови огнища. Червеният цвят означава екстремален риск.

Утре в югоизточните райони ще духа и силен североизточен вятър, който допълнително ще увеличава риска от възникване и още по-бързо разпространение на пожарите.