Сметището до Пирдоп гори вече 20-и час, а гъстият дим и задушливата миризма стреснаха местните жители.

Около 19 ч. обаче пожарът беше почти овладян, останали са само няколко огнища, като предстои до час – два те да бъдат затрупани с пръст, предаде репортерът на bTV Лиляна Боянова.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в София обаче съобщиха за bTV, че експресните замервания на въздуха, направени днес, не показват отклонения от нормите, т.е. няма замърсяване над допустимото.

Окончателните резултати от измерванията на мобилна станция на Изпълнителната агенция по околната среда ще са готови след 24 часа.

Жители на Пирдоп разказаха пред bTV, че сутринта градът е бил обвит в гъст дим, подобен на мъгла, видимостта е била около метър и е миришело много лошо.

По-рано през деня ситуацията беше усложнена допълнително и от вятъра, който запалваше нови огнища.

Сметището, което ползват четири общини – Пирдоп, Златица, Чавдар и Антон, не се охранява нощем. През деня двама души отговарят за разпределението на боклука. Те са си тръгнали вчера в 17 ч. и всичко било спокойно. Тази сутрин обаче заварили пожара.

Версията, по която се работи, е умишлен палеж.

„Има известна група хора, които идват, обират, палят си огън вечер, понеже вече е по-студено. За нас това е причината за пожара“, каза кметът на Община Пирдоп – Ангел Геров.

Сметоизвозването в Пирдоп и Златица е спряно до потушаване на огъня. От Общината се надяват това да стане до края на деня.

Полицията е уведомена за случая.

Вижте повече във видеото: