Подобрява се състоянието на ранените гранични полицаи след тежката катастрофа край Горно Ябълково, в която загина техен колега. Шестимата пострадали ще останат за наблюдения в бургаската болница поне до утре. Междувременно от синдикатите разказаха пред bTV как подобен трагичен инцидент е бил просто въпрос на време.

Пострадалите полицаи още са в шок. На някои от тях им престоят операции. Според синдикатите, инцидентът е бил въпрос на време. Преди няколко седмици, в същия район, дърво се стоварило върху камион с патрулиращи полицаи. По чудо няма жертви. 

„Камионът не е с фургон, с брезент е, дървото пада, къса брезента, чупи част от каросерията на камиона и по някакво щастливо стечение на обстоятелствата няма пострадали колеги. Подхлъзвали са се автомобили, пропадали са... и това нещо, ние сме сигнализирали МВР.", разказа Генади Тенев от СФСМВР.

Ръководството е знаело и за претъпканите с граничари камиони, които пътуват до браздата с часове.

Не само разораните и наводнени пътища в гората, на места опасни и дори невъзможни за преминаване, поставят живота на полицаите по границата в риск.     

„Тук колко човека се виждат в кабината? Един, два, три... Колеги са пращали снимки и клипове, където са по 20 човека отзад в камиона. Нямат право първо да превозват хора по този начин. Да, има поставени някакъв вид пейки отзад. Но тези хора, вътре които са, не са защитени по никакъв начин", коментира Генади Тенев от СФСМВР.

Остарялата техника често се разваля и граничарите вървят километри и пеша. Принуждавани са да секат дори дървета, за да запълват дупки.

Това са част от резултатите от проверката на държавната ни граница през ноември. Заедно с препоръките за предотвратяване на инцидентите, втори месец отлежават на бюрото на МВР министъра.     

 След катастрофата, МВР е прекратило операцията в двата най- тежки района - Средец и Малко Търново.

Според първите резултати от назначените експертизи, нито един от ранените не е употребил алкохол, поясниха още от вътрешното министерство.

Министър Веселин Вучков ще се срещне в понеделник с шестте синдиката, за да обсъдят заедно проблемите в гранична полиция.