Пациент, заразен с малария при кръвопреливане, почина в болница в Русе, съобщи репортер на bTV. Вътрешна проверка в болницата и проверка на здравното министерство търсят кой е виновен за инцидента.

80-годишният пациент постъпва в Тубдиспансера в края на ноември с пневмония. При направените му изследвания е установено, че е носител на малариен плазмодий, което шокира близките му.

Седмица преди това мъжът е лекуван в кардиологията, където му е направено кръвопреливане.

Кръвта е дарена от чуждестранен студент в Русенския университет. Той е заявил, че е боледувал от малария, но това не е взето предвид при изследванията.

Преливането на заразена кръв на пациента е грешка на екипа, който е провеждал акцията по кръводаряване, каза в предаването „Лице в лице” по bTV здравният министър в оставка Петър Москов.

Всяка дарителска кръв рутинно се изследва за СПИН, хепатит и други тежки инфекции. За малария това не се прави, тя е лечимо заболяване, допълни той. По думите му цялото количество кръв, взето от студента, е прелято само на въпросния човек и няма как да има и други засегнати.  Министърът в оставка подчерта, че по случая тече обстойна проверка.

Опитите на екип на bTV за разговаря с началника на отделението по хематология се оказаха безрезултатни. Директорът на болницата също даде лаконично обяснение на скандалния случай. „Няма изявления, че е настъпила смърт от кръвопреливане”, заяви д-р Иван Стоянов, директор на УМБАЛ-Русе.

Според законовите правила кръвта не се изследва за малария в кръводарителния център в Плевен, твърдят от болницата. Управителят на Тубдиспансера обаче е на друго мнение.

„Проблемът е в тази последователност от събития, които касаят вземането, изследването на тази кръв и доставката й до леглото на болния. Пропускът, който е направен на ниво взета кръв, тъй като момчето е казало, че е боледувало от малария”, каза д-р Светослав Дачев.

Роднините обвиняват системата за направената грешка. Семейството ще изчака резултатите от проверките, за да реши дали да съди болницата.