Откриха атропин в кръвта на натровеното семейство
Засега не може да се каже категорично дали отровата е била в гъби
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
лаборатория
Снимка: iStock

В кръвта на семейството, което се натрови след консумация на гъби, е открит токсина атропин, съобщиха от „Пирогов”. От спешния център не могат да кажат дали отровата е била в гъбите – атропин може да има в много продукти.

Състоянието на натровените вече е стабилизирано. 

Жена, съпругът й и баща й бяха приети вчера в „Пирогов” с хранително отравяне. И тримата са яли яхния със заешко и гъби, купени от „Кауфланд”.

24 часа след като стана ясно за инцидента от Агенцията по храните все още не могат да кажат отровни ли са гъбите или не. У нас няма лаборатория, която може да ги изследва. Ще изпратят пробите в лаборатория в Германия, за да се установи какъв е проблемът. И ако няма проблем в гъбите, ще се тръгне в друга посока - ще се изследват останалите храни, които са консумирали семейство Скерлеви.

Според агенцията отговорността за проблемен продукт е на производителя. От „Кауфланд” съобщиха че това е полската фирма „East Mushrooms”, а доставчик е "Русев и Русев Син" ЕООД.

„Основните ми производители се занимават с това от 30 години и никога не съм имал подобен проблем. Продавам и в Германия, Полша, Великобритания, Гърция, Кипър - в цяла Европа. Всяка седмица изнасяме за България между 30 и 40 тона гъби”, коментира Валдемар Горни, представител на полската фирма.

Следващата седмица Горни пристига в България. А доставчикът тук допуска дори това да е саботаж. В склада му все още има полски гъби

 „Някой е внесъл нещо отровно, подхвърлено, за да се получи точно този прецедент при положение че за 7-8 дни примерно сме продали 15-20 тона гъби и само трима човека се натровиха от гъби, а всички останали които са яли няма никакъв проблем”, казва Руслан Русев.

Ако се наложи, Агенцията за безопасност ще изследва и останалите продукти от гъбената яхния.

Съмнителните гъби, натровили трима души, дошли от ПолшаПроизводители и вносители са категорични, че няма как при култивираните гъби да се появят отровни

Производителите на гъби са категорични, че няма как при култивираното им отглеждане да има отровни екземпляри.

Единственият вариант ядлива гъба да се окаже отровна е при диво растящите, ако печурката е расла в близост до отровна.

От агенцията по храните коментираха, че когато отровна гъба стои в щайга при другите печурки, тя не може да ги зарази.

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре