Броят на сигналите за мъртви делфини по Южното Черноморие се увеличава. Нови два сигнала са получени в Регионалната инспекция по околна среда и води-Бургас. Труповете на морските бозайници са били изхвърлени на плажа на къмпинг „Корал” и на скали в местността Буджака в Созопол.

Екземплярът на плажа на къмпинга е от вида афала - едър, с дължина 2,20 м. По тялото на делфина са установени повърхностни плитки наранявания на целостта на кожата. Липсвала е дясната перка. Заключението на експертите е, че няма видими външни следи от насилствена смърт.

Намереният в Созопол делфин, вероятно афала, с размери около 1,60 м, също е без никакви външни наранявания.

Само през юли постъпилите в РИОСВ-Бургас сигнали за мъртви делфини са 23, като преобладава броят на екземплярите от вида афала. Общият брой на намерените мъртви морски бозайници от началото на тази година до момента е 59. За сравнение през миналата година броят на мъртвите делфини беше 21.

Според чуждестранни учени, специалисти в областта на делфините, поради тежките климатични условия на изминалата зима, има промяна в морските течения, която води до увеличаване на броя на изхвърлените на брега китоподобни. Това се наблюдавало не само по българското черноморско крайбрежие, но и по турското, румънското и грузинското.