Няма пострадали хора в засегнатите от силния вятър през нощта региони, а обстановката в София, Варна, Перник и Кърджали постепенно се нормализира, съобщиха от пресцентъра на МВР.

За последните 12 часа пожарникарите и спасителите от Вършец и Берковица са извършили над 70 спасителни и възстановителни дейности. Създадена е нужната организация за преодоляване на последиците от природното бедствие.

Сериозни щети силният вятър е причинил в областите Монтана, Варна, София и Кърджали. Голяма част от съобщенията са за паднали дървета и клони, опасни предмети и паднали покриви.

Най-засегната е територията на област Монтана, бедствено положение е обявено за община Вършец. Затруднен е достъпът до селата Горна бяла речка и Долна бяла речка. Пожарникари и спасители работят по осигуряването на достъп до двете населени места.

В аварийно-възстановителните дейности участват и доброволци от местното формирование.

Към момента е разчистено пътното платно през прохода Петрохан.

4000 домакинства отново имат ток

От 13:00 ч до 16:00 ч екипите на ЧЕЗ възстановиха електрозахранването на над 4000 клиенти в 12 населени места, които пострадаха от ураганния вятър през нощта на 30 срещу 31 януари, съобщиха от енергодружеството.

В община Радомир вече няма клиенти на компанията без ток. Възстановено е електрозахранването в 5 населени места на община Берковица с 1100 абоната, в 2 населени места от община Георги Дамяново с общо 500 клиенти и в още едно населено място от община Чипровци с 100 абонатнасела.

Вилна зона Симеоново в столицата също е електрозахранена. Все още има проблеми с електрозахранването в областите Монтана, Кюстендил и в района на парк Витоша.

В област Монтана, където пораженията са най-големи, към 16:00 ч без електрозахранване са 4900 абоната от 14 населени места. В община Вършец няма ток в 7 населени места, в община Георги Дамяново – в 7 я места, а в община Чипровци 1000 абоната от 3 населени места са без електрозахранване.

Към 16:00 ч в община Кюстендил проблеми с електрозахранването има в 9 населени места, където живеят 1800 клиенти на ЧЕЗ.