Силно затруднено е пътуването в Северозападна България в неделя вечер, съобщава кореспондентът на bTV в региона. Някои пътища бяха частично блокирани от паднали дървета и придошли води. Валежите създадоха риск от наводнения.

Бедствено положение е обявено в община Мездра, съобщи Малина Николова, областен управител на Враца. В общината е свикан Кризисния щаб за бедствия.

Наводнени са мазетата и приземните етажи на жилищни и обществени сгради в Мездра, съобщи Николинка Кътовска, кмет на общината. Екипи на ПБЗН-Враца отводняват част от проблемните места. По думите й, към момента няма постъпила информация за бедстващи хора. 

Изнесена баластра има ЖП линията между Руска бяла и Мездра. От утре влаковете ще обръщат посоката на движение на локомотивите при гара Мездра - Юг. От там ще се осъществява и връзката към гара Мездра на влаковете от Видин.

Всички реки в общината са покачили драстично нивото си, но към момента няма опасност от преливане.

Пътят Е-79 е разчистен, движението е възстановено и в двете посоки. По-рано тази вечер Моравишка река заля едното платно между Мездра и Враца.

На пътя между селата Люти Брод и Ребърково има образувано свлачище, на платното има паднали камъни и земна маса. Аварийни групи пътуват към проблемното място.

Нормализирана е ситуацията в село Люти дол, там пътят е разчистен и проходим.

В село Воденец има срутване на подпорна стена на къща, в следствие на което има паднали камъни на пътното платно. Евакуирани са няколко души. Екипи отстраняват щетите, като движението би трябвало да се осъществява без проблем след 24:00 часа.

В Мизия ситуацията е спокойна, няма отчетено покачване на река Скът, която през август миналата година наводни града.

Следят се нивата на реки и язовири в цялата област Враца. Във Видинско положението е спокойно въпреки валежите. 

На места има задържане на вода по пътните платна. До момента няма сигнали за преливане на реки в областта или за бедстващи хора.

Продължават валежите от дъжд в региона.