Екип на Нова телевизия е нападнат в ромската махала в Самоков, съобщи медията.

Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов са изпратени там, за да вземат интервю от кандидата за общински съветник - Трайчо Василев, по прякор Пиже. Той беше обект на разследване на телевизията за това как организира частното енерго в ромската махала в Самоков.

"Преди екипът ни въобще да има възможност да снима и да обясни за какво е там, Трайчо Василев, синът му и още десетки роми ни нападнаха", разказва Надя Ганчева.

Репортерката е била блъскана, операторът е получил няколко удара с юмрук в лицето, шофьорът е със спукана скула и охлузвания.

Камерата и колата на медията са счупени. Полицията задържа един от нападателите. Главният прокурор ще поиска имунитета на Василев.

Във връзка с инцидента прокуратурата съобщи, че е започнало разследване за хулиганство, отличаващо се с особена дързост и цинизъм, и унищожаване и повреждане на чуждо имущество.

Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са очевидци. 

От доказателствата по делото е видно, че единият от извършителите на хулиганските действия е Трайчо Василев – кандидат за общински съветник в Самоков, съобщават от прокуратурата. Василев е втори в листата на ДПС, регистрирана за местния вот, сочи справка в ОИК-Самоков

От деня на регистрацията си като кандидат за общински съветник Василев се ползва с имунитет и срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК, припомнят от прокуратурата и допълват, че главният прокурор ще внесе искане до ЦИК за разрешение Василев да бъде задържан и привлечен като обвиняем за хулиганство.

ДПС осъди покушението срещу журналисти

ДПС абсолютно категорично, безусловно, без всякакви уговорки осъжда покушението срещу журналисти от Нова телевизия. Това заяви на пресконференция в централата на движението лидерът на ДПС Лютви Местан. Той подчерта, че това е позицията на целия предизборен щаб и ръководството на партията.

От ДПС настояват разследващите органи много бързо да приключат с разследването и да се приложи цялата строгост на закона. "В България никой няма право да живее с чувството за безнаказаност. Особено, когато става въпрос за покушение срещу журналист, което представлява акт на покушение срещу свободата на словото", заяви Местан. Когато става въпрос за принципи, за ДПС няма партиен интерес, подчерта той и допълни, че от движението не искат гласа на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист.

По повод информацията, че сред участниците в инцидента има и регистриран кандидат за съветник от листата на ДПС, Лютви Местан заяви, че чакат информация от разследващите органи.

"Ако се окаже, че той има каквото и да е отношение към този инцидент, пряко или косвено, настояваме незабавно да подаде заявление и да напусне листата на ДПС", посочи лидерът на движението.

Той уточни, че заради ограниченията на Изборния кодекс и при най-добра воля след регистрацията нито ДПС, нито която и да е друга политическа сила може да изтегли вече регистрирани кандидати за съветници. Ако въпреки призива на председателя на ДПС, откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ние няма да го припознаем за наш съветник, допълни Лютви Местан.

Втори екип на телевизията е бил нападнат днес в Ямбол при снимки на мястото, където се намираше блок 20, който беше разрушен заради лошото му състояние. Журналистите са се обадили в полицията, която се е отзовала бързо на сигнала. Двамата не са пострадали.