Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отнема лиценза на лицето извършвало технически надзор на газовата инсталация, след вчерашния инцидент в заведението за хранене в Гранд Мол Варна.

Инспекторите от ДАМТН установили, че в нарушение на изискванията за безопасност,  надзорното лице е заверило проекта за изпълнение на газовата инсталация, позволило е съхранение на газовите бутилки в помещението за готвене и е извършило регистрация, първоначален технически преглед и е разрешило експлоатацията, въпреки всички несъответствия с нормативните актове.

„Тези действия са създали допълнителна рискова ситуация и са довели до експлозията”, категорични са от агенцията.

Друго установено нарушение на място е, че собствениците на ресторанта не са определили лице, което да отговаря за безопасната експлоатация на съоръжението.

Първоначалният оглед  показва, че най-вероятна причина за взрива е изпускането на газ от една от бутилките в кухнята на заведението. В резултат на него е разрушен шкафа на бутилковата инсталация, колектор, предпазна и контролна и регулираща арматура и материални щети по складовото и кухненското помещение на  ресторанта.

Освен отнемането на лиценза на надзорното лице, на него и на собствениците ще бъдат съставени и актове за нарушенията.