Само за последните три денонощия са локализирани и ликвидирани над 630 пожара, като в 80% от случаите става дума за полски, горски територии и стърнища, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма загинали и пострадали хора.

Пожарът, който възникна между бургаските села Изворище, Миролюбово и Банево е потушен. Огнената стихия изпепели 3000 дка. смесена гора и около 1000 дка. сухи треви и храсти. Все още в района има дежурна пожарна техника. 

Продължават действията по ликвидирането на пожара в сухи треви в землището на софийските села Радуловци и Бърложница. В гасенето участват 4 пожарни екипа, а стихията е обхванала площ от около 2000 дка. суха тревна растителност. 

Локализиран е пожарът в землището на град Ветрен, област Пазарджик. В гасенето през вчерашния ден участваха пет пожарни екипа и служители на местното горско стопанство. Огънят е обхванал около 2000 дка. предимно сухи треви и храсти. 

Според НИМХ-БАН днес са налице всички предпоставки и висока вероятност за избухването на нови полски и горски пожари. Обявен е оранжев индекс за пожароопасност.

От пожарната призовават да не се използва открит огън за почистване на суха тревна растителност, а паленето за битови нужди да е съобразено с изискванията за безопасност.