Днес се навършват четири години от разрушителното земетресение в Перник, което остави хора без покрив и нанесе щети на стотици постройки.

Градът отбелязва годишнината с молебен за здраве и курбан в същия ден, а минути преди 12, ново земетресение разтърси Югозапада – този път, с епицентър край Сандански.

4 години след земетресението с магнитут 5,6 по Рихтер, перничани помнят тътена и трусовете, който ги извадиха на улицата посред нощ. Днес десетки дойдоха да се помолят бедствието да не се повтаря.

Равносметката 18 000 сгради засегнати от трусовете. Досега са изплатени 26 500 000 лева за възстановяване. Половината от подадените 9 хиляди молби за помощ все още не са удовлетворени, а някои от тях са в съдебна фаза.

Едно училище няма да отвори повече врати заради нанесни необратими щети, както и няколко читалища.

„По-трудно се възстановява душата, този стрес и това напрежение, което го имаше на 22-ри дали ще оцелеем, мисля, че се преодолява. Перничани са със силен дух”, каза кметът д-р Вяра Церовска.

Жителите на миньорския град признават, че са минали през голямо изпитание. И се надяват да няма нови силни трусове през следващите 100 години.