11-годишно дете от Славянци e било поразено от мълния и е починало на място предаде БГНЕС. Момчето е станало жертва на природната стихия в понеделник.

Малко след 16 ч. в полицейското управление на Сунгурларе е получено съобщение за намерено тяло на дете в нива на около 2 км от Славянци. Екипът, изпратен там, е извършил щателен оглед.

Установено е, че 11-годишният Кънчо е пострадал от мълния, потвърдиха от полицията в Бургас. В момента в бургаската болница се извършва аутопсия на детето.

Двама авиотехници от летище Бургас са пострадали при снощната буря. Те са били на една от пистите, когато близо до тях е паднала мълния. Ударната вълна ги е изхвърлила на няколко метра и е причинила нараняванията им, съобщиха от болницата в Бургас. Мъжете са в реанимация, за да се следи сърдечната им дейност.

Двама ударени от гръм мъже починаха през почивните дни в Априлци.

Ако сме на открито, да застанем на едно място, с прибрани крака и да не използваме мобилен телефон, посъветва Христомир Иванов, експерт по мълниезащита в камарата на инженерите в инвестиционното проектиране пред БНР.

По думите му гръмотевичната активност се е повишила в България през последните няколко години поради глобалното затопляне и промените в атмосферните условия в страната.

„Енергията на една мълния може да бъде сравнена с енергията, произведена от десет атомни електроцентрали от типа на АЕЦ „Козлодуй”, коментира експертът.

Синоптиците прогнозират гръмотевичните бури да продължат и в следващите дни.