Лекари от спешния център „Пирогов” излязоха на протест след поредния случай на насилие срещу техни колеги.

Рано сутринта на 11 септември дежурните лекари в болницата са приели пациент с порезна рана на главата. Той е бил във видимо нетрезво състояние.

По информация на bTV в нощта на инцидента 32-годишният нападател се е е забавлявал в столично заведение. Линейката го е взела от там в безсъзнание, с порезни рани след удар с бутилка.

На постоянния му адрес в пернишкото село Калища открихме само баща му, който каза, че не се е чувал с него по повод инцидента.

Според разказа на председателя на дружеството на Българския лекарски съюз Ваня Страхинова на пациента незабавно е била оказана първа помощ и раната му е била обработена.

В края на процедурата обаче мъжът е проявил агресия и е нападнал лекарите. В следствие на това една от сестрите от "Пирогов" е с фрактура на носа и ѝ предстои хирургична интервенция, а реаниматорът, който се грижел за пациента, е изпаднал в безсъзнание, бил е ритан в главата.

Според съобщение на Здравното министертво охранителите на болницата незабавно са се намесили. Те са сложили белезници на нападателя, а по-късно той бил задържан от органите на реда.

Оказва се, че нападенията в болницата са се превърнали почти в ежедневие.

Само преди шест дни пък дуло на пистолет зейва срещу д-р Росен Георгиев от Клиниката по детска ортопедия и травматология. Той разказа, че са приели пациент с охапване от куче. Обяснили на родителите, че не могат да присъстват в залата, в която докторите обработват раната, защото е стерилна зала и не се допускат външни хора. Те останали много недоволни и няколко минути по късно дошъл друг човек, който извадил пистолет срещу лекаря и сестрата.

Последните два случая накараха лекарите от "Пирогов" да излязат на мълчалив протест.

С протеста си те се надяват най-накрая да бъдат предприети адекватни действия от страна на полицията, прокуратурата и съда, както и да им бъде осигурена безопасна работна среда.

Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че ведомството винаги реагира твърдо, когато има насилие над лекари и защитава възможността им сигурно и комфортно да вършат работа си. Министърът посети пострадалата медицинска сестра. 

Нападателят е задържан в Шесто РПУ и вече му е повдигнато обвинение от прокуратурата.