Заради тежки аварии в електропреносната 30 000 домакинства останаха без ток в сряда, заради ледения дъжд и вятър, които доведоха до обледеняване на проводниците. Община Белоградчик обяви бедствено положение, тежка е ситуацията и в две трети от Видинска област.

От 11 общини във Видинска област, само в три няма проблеми. В село Гюргич втори ден са без ток. „Грам няма ток. Понеже тук има едни тополи, тези тополи падат върху жиците и от там идва цялата история. Няма кой да дойде. Днеска звъня на Гражданска защита, изключват ми телефона три пъти. Добре, представи си, че ми трябва линейка спешно, кой ще ми се обади? Кой ще ми помогне? Никой!", възмутена бе Оля Стефанова.

Електричеството не може да бъде възстановено заради сериозните повреди по далекопроводите. Има и много паднали стълбове и скъсани жици. По някои от тях има напрежение, хората са предупредени да не минават в близост до тях.

„Работят групи, ама те са по външния далекопровод, защото там са най-много авариите и докато не се оправят външните далекопроводи, тук по ниското напрежение тогава ще дойдат”, обясни кметът на Гюргич Иван Петков.

„С печки на дърва сме, в другата къща при майка ми, така готвим. На свещи сме, нямаме светло”, сподели Ралица, която е майка на малко дете.

За отстраняването на повредите са мобилизрани аварийни екипи на ЧЕЗ, пожарната и Гражданска защита, областното пътно управление. Помощ оказват специализирани екипи и техника от други области в Северозападна България.

Няколко учебни заведения в община Белоградчик са затворени до края на седмицата. Пътищата до там са проходими, но шофьорите трябва да бъдат много внимателни поради опасността от внезапно падане на дървета.