Един човек загина при лавина в Рила. Жертвата на зимната планина е 54-годишен мъж - бивш военен от София. Той бил опитен планинар и добре подготвен за преход в планина.

Мъжът отпразнувал Коледа с жена си в курорта Боровец. В сряда семейството решило да се разходи до хижа Мусала, информират от Столичната дирекция на полицията. След като пристигнали, военният пилот тръгнал към местността над дворец "Ситняково". По пътя той намерил смъртта си. По първоначална информация той е предизвикал сам свличането на снежната маса.

В планинската спасителна служба в Боровец получили сигнал за инцидента малко след 19.00 часа в сряда. Екип се отправил веднага на спасителна мисия, която по-късно станала издирвателна. Спасителите открили тялото му към 1.00 часа.

„Инцидентът е станал по северния склон на връх Дено, край Соленото дере. Той се е движел по лятната пътека между хижите Мусала и Чакър войвода. В тази част на върха поради силните ветрове има образувани преспи и козирки с дълбочина на снега около 70 см. При тези образования има твърда горна кора от около 5 см, а отдолу снегът е зърнест, която е предпоставка точно за лавини. Човекът е бил затрупан, над снега се подаваше само обувката му, а до него беше раницата му”, обясни Иван Терзийски, планински спасител, участвал в операцията.

Той посъветва хората, решили да се разходят в планината през зимата, да не подценяват природата – да са екипирани, да се съветват с планинската служба и да спазват дадените препоръки.