Кап. Георги Анастасов е спасил своите колеги с цената на живота си (ОБЗОР)
Изясняват се обстоятелствата около катастрофата на вертолета "Пантер" на ВМС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    0
Защо падна военния хеликоптер
Снимка: bTV

Започна разследване на катастрофата с военния вертолет в Черно море. Инцидентът не може да се дължи на неподготвеност на екипажа, обяви пред bTV министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

От щаба на Военноморските сили изключват пък метеорологичните условия или техническа неизправност да са причинили катастрофата.

Действията на загиналия пилот - командирът на хеликоптера кап. Георги Анастасов, са спасили живота на двамата му колеги от екипажа, обявиха от командването на ВМС. Реакцията на летеца и незабавната спасителна акция са предотвратили по-тежка морска трагедия.

Загиналият кап. Георги Анастасов ще бъде повишен посмъртно в званиеБлагодарение на професионалните му качества, животът на другите двама членове на екипажа е спасен, Каракачанов

Загиналият капитан Анастасов посмъртно е повишен в звание майор. Старши лейтенант Бахчеванов – водолазът, благодарение на който са извадени другите двама членове на екипажа, също ще бъде награден.

Здравословното състояние на втория пилот и бордовия механик се подобрява, съобщиха от Военноморската болница във Варна.

Последният полет

В последния си полет вчера, в края на учението командирът прелита ниско над фрегатата Дръзки, като чупи предната й мачта. Хеликоптерът губи устойчивост.

„В 12:28 пилотът в опита си да спаси още два човешки живота – на втория пилот и на бордовия механик, в опита си да го приводни и да спаси включително ако може и машината, вертолетът пада”, обясни адмирал Милен Чубенков.

Колеги скърбят за загиналия командир Георги Анастасов„Пилотите не умират, те отлитат и остават завинаги в небесната ескадрила”, написа негов колега във „Фейсбук”

Единствен Георги Анастасов остава в машината при приводняването й.

„Независимо от тежката загуба, благодарение на действията на спасителните екипи, на личната всеотдайност на офицери и старшини, участващи в спасителната операция, тежкият инцидент, тежката загуба не се превърна в трагедия”, подчерта командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.
Какво следва?

Машината днес беше извадена и транспортирана до сушата. Негодна е за експлоатация.

Защо падна военния хеликоптер
Снимка: bTV

Резултатите от разследването трябва да бъдат обявени до месец.

Премиерът: Падналият хеликоптер струва колкото коледните добавки за пенсионеритеБойко Борисов отново критикува служебното правителство заради изтребителите

„От една страна някои хора говорят, че няма пари за учения,  в същото време ако има учения, тази година е наситена с много, стават подобни инциденти, за съжаление понякога с човешки жертви", коментира военният министър Красимир Каракачанов.

Детската мечта

В последното си телевизионно интервю – пред ТВ „Черно море”, 38-годишният военен признава, че да лети е била детската му мечта. Пред избора пилот в гражданската или бойната авиация, избира военната служба.

Защо падна военния хеликоптер
Снимка: bTV

„Понякога съдбата така подрежда нещата, че аз не съм си представял, че някога ще стана пилот на вертолет... И колкото и да е тежка задачата и напрегната, и притиснати от времето и от обстоятелствата, си намираме във всеки един полет вътре в себе си да отдадем част и на романтиката”, казва той. 

Георги Анастасов е завършил математическата гимназия в Ямбол през 1995 г. Бил е отличник.

Защо падна военния хеликоптер
Снимка: bTV

Родителите на летеца са пенсионери и живеят в родния му град.

Загиналият пилот ще бъде изпратен в последния си път утре в Ямбол.

  • 4
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре