Среднощен ужас в Странджа планина. Катастрофа с камион с 15 гранични полицаи взе жертва и вдигна властите на крак. Трагедията се е разиграла половин час след полунощ.

Машината се е преобърнала в дере край село Горно Ябълково, паднала е от 4-5 метра височина в трудно проходима местност. В нея се возели прибиращите се от нощна смяна полицаи.

Информацията получихме от МВР-началниците, които единствени бяха допуснати до мястото на трагедията.

„Този тежък пътен инцидент възниква, като камионът се преобръща в едно дере, което е дълбоко малко повече от 4 метра, непосредствено до пътния участък. За съжаление шофьорът остава затиснат под камиона", разказа силовият министър Веселин Вучков.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров уточни, че от едната страна на пътя има скат, а от другата – дере. Около кабината на падналия камион се е образувал вир. Лазаров посочи, че заради „качествата на машината” другите полицаи не са пострадали по-тежко.

„Установихме, че те са направили всичко възможно, въпреки нараняванията, които са имали самите те, да помогнат и да спасят своя колега. За съжаление предвид естеството на ПТП-то това не е могло да се случи", каза и директорът на Гранична полиция Захарин Пенов.

Шестима от полицаите са с различни наранявания, но без опасност за живота.

Тук празниците приключиха

Траур в свищовско село Ореш, където живеят родителите на 34-годишния загинал Асен Асенов. Семейството му все още не може да повярва, че младият мъж вече го няма. Вместо да празнуват заедно Нова година, те ще трябва да го изпратят в последния му път.

В бащината къща на Асенов в свищовското село Ореш празниците приключиха. Близките на младия мъж са в шок.

„Дойдоха двама от неговите началници, сутринта рано, да ни съобщят, да не чуем от новините, примерно да се притесним, нещо…и ни разказаха, просто ни, уведомиха, че той просто вече не е между живите”, разказва през сълзи бащата Васил Миланов.

Асен e работил като граничен полицай на патрулиращ катер в Свищов. Заминал е на южната граница на 18 декември, като е трябвало да се прибере у дома в края на годината.

„Той се оплакваше всеки път, когато говорим, че са страшно много лоши пътищата там, където пътува. И те пътуват с едни стари машини, които и на война не са се ползвали такива машини... Трети път отива в командировка за годината и повече няма да го видя”, ридае бащата.

Той няма обяснение какво точно се е случило във фаталната нощ, но обвинява държавата в безхаберие: „Обръща се колата, и падат в някакво дере и при скачането да се запазят , разбираш ли, има счупени ръце, крака хора, обаче той, как е станало , колата пада точно на него, и на място загива. Утре пак ще има някой като него да пострада и така. Не може държавата да си затваря очите за всичко”.

През целия ден в Ореш пристигаха роднини на семейството от цялата страна.

„Беше добро момче, просто нямам думи, не знам… Събираме се на празници, досега постоянно няма Коледа, няма Нова година, всякакви празници, но... Дотук беше”, казва зетят на Асен Митко Марков.

Загиналият полицай оставя сирачета две дъщери - на 4 и 10 години.

На края на света

Пътуването на всяка смяна до границата е по три часа в едната посока. Граничари разказват, че по пътя може да мине само високопроходима техника. ЗИЛ-овете и МТЛБ-тата обаче се разваляли често.

Според някои, късмет в случая е било това, че падналият в дерето камион е бил фургон – ако машината била с брезент, всичко в товарния отсек щяло да е „на кайма”.

"Много е опасно, коловозите са големи, дерета има. Камионът като върви, той върви на някои места застава на една страна, на други – на друга", разказва служител. На няколко пъти се оплаквали от условията, но признават, че не виждат смисъл.

Заради инцидента, полицаите тръгнаха пеша към границата: " Няма автомобили, няма автомобили ни казаха и отиваме горе да сменим наряда. Движим се по границата, патрулираме пак. Това е, няма друг начин!".

През ноември е правена провека на условията, при които са се придвижвали полицаите по границата. Било е установено, че пътищата са в много лошо състояние, а камионите са били претоварени. Не е известно обаче да са взети мерки.

Синдикатите поискаха оставки след трагедията.