Първата ми реакция беше да се мобилизирам максимално. Когато осъзнах, че нещата не отиват на добре, се замислих за най-близките ми хора. Това разказа планинският водач Орлин Илиев в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

През 2010 г. той попада под лавина, докато двамата със скиорът Младен Даков се спускат със ски от Мусала. Според Илиев той е оцелял, само защото и двамата са опитни планинари, и са спазвали всички възможни предписания за поведение по време на подобни бедствия. Имали са пипсове (устройства, които издават и приемат сигнали – б.ред.), лопати и сонди.

Двамата се пускали един след друг – стандарта практика, когато съществуват рискове от лавини. Даков наблюдава как, докато Илиев се спуска целият склон се сцепва и „всичко тръгна надолу”. Лавината е била около 100-150 метра широка.

Адекватната реакция на Даков е причината за благополучния край на инцидента. Той разказа, че първото, което направил, е да проведе кратък разговор с хора, които са имали представа къде се намират двамата скиори, които да сигнализират на съответните служби.

Благодарение на пипсовете – единият е излъчвал, а другият е приемал сигнал, Младен Даков успява да локализира сигнала до два метра.

Илиев поясни, че в повечето случаи, ако затрупаните са извадени до 20-тата минута имат около 80% шанс да оцелеят. Той е бил изваден на 18-тата минута в безсъзнание от Даков. За щастие Илиев не е получил от травми при падането си и бързо се връща в съзнание.

Експертите подчертаха колко важно не само сноубордисти и скиори да имат пипсове, но и обикновените пешеходци. „Не случайно най-голямата трагедия у нас със загинали от лавина се случи с 11-те туристи под Мальовица”, допълни Илиев.

Поведението на загиналите туристи не е безразсъдно, но е масово, заяви планинският водач Орлин Илиев. Скиорът Младен Даков подчерта положителните страни на това, че повече хора ходят в планината, но и напомни за опасностите, които не обезопасените терени крият.

Илиев изтъкна, че загиналите са били в един от най-посещаваните райони на Витоша. Доста ходят там, няма практика да се обаждат в хижата или в Спасителната служба, подчерта той.

По думите на експертите подобни снежни дъски са често срещани на Витоша. Според Даков е много вероятно инстинктите на мъжете да са били притъпени от тъмнината и  светлините на града и на хижата. Ако беше през деня, най-вероятно са щели да избегнат трагедията, допълни той.

Експертите обясниха кога се получават т.нар. снежни дъски. По думите на Илиев механизмът им на формиране включва преноса на сняг от едно място на друго – от равен участък над вдлъбнатина или дупка, например. По данни на Планинската служба, както и на специализирани сайтове денят преди инцидента е бил силно ветровит.

Много е вероятно и да са се объркали, и да не са ходили по пътеката, коментира Орлин Илиев.