Тялото на загиналия граничен полицай Асен Асенов вече е извадено от обърналия се камион в дере край с. Горно Ябълково, съобщи БНР.

Продължава акцията по изтеглянето на камиона от дерето.

34-годишният Асенов управляваше камион, пълен с негови колеги, който катастрофира тази нощ край село Горно Ябълково, община Средец. Пострадаха 14 гранични полицаи, от които шестима бяха настанени в болница.

Тялото на загиналия мъж часове наред беше затиснато под машината.

Той е в системата на МВР от 12 години и има две деца. Той и останалите униформени участвали в специализирана полицейска операция на българо-турската граница, когато около 0:30 часа днес камионът се обърнал с гумите нагоре. Той е преминал преглед и е бил технически изправен.

Всички останали пострадали са в относително стабилно състояние. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който заедно с главния секретар на МВР и директора на ГД „Гранична полиция” Захарин Пенов посетиха МБАЛ – Бургас, където са настанени шестима от ранените полицаи.

Двама от тях са настанени в неврохирургията с травми на главата. Други двама са в ортопедичното отделение със счупени крайници и още двама - в хирургичното отделение. Пострадалите служители на МВР са на възраст от 26 до 42 години.

Най-големият полицейски синдикат поиска независимо разследване на трагедията и оставки на виновните за нея.

В нарочна декларация от Синдикалната федерация на служителите в МВР поискаха допълнително обучение за водачите на машини като обърналата се край Горно Ябълково, както и обезопасяване на товарните отделения.