Семейството лекари, които бяха пометени от трамвай на столичния булевард "Ситняково", вече са добре и се възстановяват.

Според прогнозите на лекуващите ги специалисти от „Пирогов” и двамата ще се върнат съвсем скоро към нормалния начин на живот.

Още днес пострадалата ще бъде изписана от болницата, мъжът й обаче остава още поне седмица за лечение на тежка травма на левия крак. Първоначално обаче лекарите не даваха надежди за живота на жената, която е известен лъчетерапевт в столичната онкология.

Тя беше приета с наранявания в гръдната област, крайниците, както и с множество разкъсвания на вътрешните органи. Направени са й шест операции, предстоят още две интервенции и рехабилитация.

Зеленият светофар още свети твърде кратко

Една от версиите за инцидента е кратката светлинна сигнализация на светофара. От общината обясниха, че на мястото на инцидента зеленият сфетофар за пешеходците вече е удължен.

Проверка на екип на bTV показа, че въпреки всичко, при нормален ход пешеходецът остава на пътното платно. Вариантът да се премине разстоянието е с тичане или много бързо. Загадка остава какво би се случило, ако пресича възрастен или трудно подвижен човек.

„И преди се е случвало да остана на пешеходната пътека, когато светне червено. Опасно си е”, признава д-р Илия Михайлов, който вече оздравява. „Промени се режимът за работа на светофара, като се увеличи свободната светлина от 20 на 28 секунди. Вече е достатъчно”, твърди Петър Несторов от дирекция „Транспортна инфраструктура” към Столичната община.

Проверката на място обаче показа друго. Все пак сега д-р Михайлов се моли да няма повече инциденти на това място. „Човек трябва да се замисли живеем в забързания си живот. И смятаме, че сме постигнали нещо, но става нещо и може да го обърне на 180 градуса”, казва той след инцидента.

До края на семицата ще бъде поставен таймер на този светофар, който ще отброява оставащите секунди за пешеходците. В момента тече проверка на всички светофари в столицата. Зелената вълна вече е удължена на пет места в града.