Дело за нападение срещу лекар от спешно отделение във Варна се гледа днес. 

Въпреки многото случаи на агресия срещу медици през последните години малко от тях търсят справедливост в съда.

Преди година и половина мъж с порязана ръка нахълтва с ругатни в спешното отделение на болница "Света Анна" във Варна. При прегледа арогантността му бързо набира сила - блъска хирургическата ваничка, опръсквайки с кръв дежурния лекар и санитарката. Удря с юмрук лицето на д-р Пенев, обижда го и го заплашва.

„Трябва да си защитаваме нашите права, не може да ни нападат пациенти, и то без да има причина”, заяви д-р Преслав Пенев, лекар в спешния ортопедичен кабинет на МБАЛ „Св. Анна”-Варна.

Пациентът агресор отказа да говори и пред съда, и пред медиите.

Делото срещу 28-годишния Йордан Петров е за нанасяне на телесна повреда на лекар.

Варненската „Света Анна” е като „Пирогов” за Североизточна България. Лекарите тук често стават обект на агресия. У нас обаче са единици делата срещу нападателите.

„Може би да не признават това, че ги нападат пациенти и да ги е срам”, допълва д-р Пенев.

„Колегите търсят много рядко спасение в правосъдието поради мудността на Темида”, призна председателят на Борда на директорите на болницата д-р Николай Коларов.

„Много ми се иска този, който е виновен да си получи заслуженото. И ми се ще всички да бъдат с много много голямо уважение към нас, които им помагаме”, коментира Нивелина Гайдарова, медицинска сестра и свидетел.