Едва след 5 години ще може да започне залесяване в гората, която изгоря при големия пожар край Смолян.

По данни на Държавното горско стопанство 294 декара е общата площ на засегнатите от огъня горски масиви, повечето иглолисти гори.

Само пепел и разруха е останала след пожара. Десетки години ще са необходими, за да се възстанови гората отново.

„Засегнатите запаси насаждения е около 7 000 кубика. Площите, които са засегнати, са защитени, създадени гори за борба с ерозията. Оттук насетне тази дървесина, която е пострадала, трябва да се изнесе, да бъде усвоена и да бъдат изчистени площите и след това да се предполага залесителски кампании, което за района ще бъде трудно поради големия наклон", обясни Румен Комитов, директор на ДГС-Смолян.

Преди години районът е бил изкуствено залесен. „Човек трябва да работи с много голяма концентрация в такива ситуации и никога да не остава сам. Имал съм ситуация, в която ме е заобградил дима, и в хралупа на бук, вътре вода, и в самата хралупа поставих главата вътре и това ми спаси живота", посочи Кръстю Узунов- ст. лесничей ДГС-Смолян.

Горските през цялото време се борили с огнения ад. Ключов момент било спасяването на параклиса „Свети Петър” край Хасовица.

Все още няма яснота за причината за пожара, работи се върху няколко версии, като не се изключва и човешка небрежност, заявиха от Окръжна прокуратура.