Ученици тероризират ежедневно по-малките деца в училищен микробус в Ямболско, алармираха зрители на bTV.

Става въпрос за микробуса, който превозва децата от село Палаузово до близкия град Стралджа. Оказва се, че в 20-те минути пътуване никой не гарантира сигурността им, разказва кореспондентът ни Дани Атанасова.

Снимка: bTV

„Имало е кражби“, споделя Керанка Стоянова, майка на две деца, и добавя, че синът ѝ се е връщал без маратонки и без карта на телефона. „Постоянно съм свидетел на агресия“, казва тя.

Бой и агресия имало и към петокласника в СОУ „П. Яворов“ Иван Ганчев, твърди майка му. Пътят до училище и обратно се е превърнал в кошмар за момчето.

„Нормално ли е да му викат гей? Връща се целият в плюнки и храчки“, възмущава се жената.

Снимка: bTV

Иван разказва, че всеки ден е удрян с юмруци по главата.

Свидетели на побоя са всички деца. Някои от тях също са удряни и не смеели да се намесят.

Снимка: bTV

„Искам да спре това, дето го тормозят. Всъщност да спре всичкото насилие“, казва четвъртокласникът Стоян Димов и признава, че и той е бил удрян, „но си мълча, какво да правя?“. „Бутали са ме, блъскали са ме, псували са ме“, разказва момчето.

Според помощник-директор на училището – Стоян Георгиев, побойниците са добре познати на ръководството. Те били роднини, а родителите реагирали остро на всяка забележка за поведението им. С едно от момчетата се занимавал обществен възпитател.

Снимка: bTV

„Родителите не поемат никаква отговорност за тези деца, те са абдикирали. Не за пръв път се сблъсквам с проблеми с тези деца, сигурен съм, че няма да е за последен“, казва Георгиев.

Заради побоите в микробуса са инсталирани камера. Въпреки това шофьорът Николай Моллов признава, че често му се налага да спира, за да въдворява ред.

Снимка: bTV

„Слагам ги на местата им, тръгвам, после пак спирам. Друго не мога да направя“, обяснява мъжът.

Те не се плашат от камерите, не им пука“, казва Иван. Той моли майка си да не пътува повече с автобуса.

По думите на помощник-директора Георгиев в момента не може да се вземат мерки, без да се направят допълнителни разходи, които пък училището няма откъде да възстанови.

Родителите искат с децата да пътува възпитател. Освен, че бюджетът не го позволява, има проблем и с маршрута на микробуса, обяснява Георгиев: „От 13 възпитатели 11 са от Ямбол, последният автобус за Ямбол е в 17:00 ч. Ако някой отиде, няма как да се върне до 17 ч.“.

„Взети са мерки, уведомени са родителите, пуснати са писма. Утре ще дойдат да говорим за проблемното им поведение“, уверява пък педагогическият съветник Стоян Стоянов.

От училището твърдят, че няма да наказват извършителите.