Над 100 работници и служители от района на Свободна безмитна зона в Русе не успяха да отидат на работа заради проливния дъжд.

Още вчера пред входа на зоната, откъдето се влиза също за пречиствателната станция и сгуроотвода на ТЕЦ-Русе, се бе образувало огромно езеро. Въпреки усилията на пожарната, водата все още не може да бъде изпомпана, предаде БГНЕС.

Хората се бяха събрали пред входа на Свободна зона още към 7 часа, като близо час и половина след това продължаваха да пристигат автомобили и микробуси с работници. На мястото пристигнаха и работодателите, които взеха решение да върнат служителите си по домовете, докато се освободи достъпът до складовете и фирмите.

Близо две денонощия на мястото работят три моторни помпи - две на пожарната и една на община Русе, обясни началникът на областно управление "Пожарна безопасност и спасяване", комисар Димитър Павлов. "Построили сме три магистрални линии от шлангове с голям диаметър на разстояние около 1 км, за да може водата да попада в река Дунав.

Отводняването на района е абсолютно невъзможно по друг начин, освен с моторни помпи. От дълги години община Русе се бори за изграждането на отводнителна система и е крайно време това да стане", коментира комисар Павлов.

Проблемът с бул. "Тутракан", където се намира Свободна зона, възниква при всеки дъжд. Общината има спечелен проект за рехабилитацията му, но поради обжалвания на обществените поръчки изпълнението на ремонта се бави, съобщава още агенцията.

През последните два дни работят всички екипи на пожарната, които получават множество сигнали за наводнения както в мазета, така и за течове от покриви. Според началника на пожарната повечето от сградите в Русе не са пригодени за ситуация с продължителни дъждове и хидроизолацията на покривите е компрометирана.