Девет души загинаха, а 18 са ранени при тежка катастрофа край с. Микре, Ловешко. Четирима от пострадалите са в много тежко състояние.

При тежкия инцидент, който стана малко преди 13 ч., 26-местен пътнически бус и товарен автомобил са се ударили челно.

В буса са пътували хора от Центъра за социална рехабилитация и интеграция за незрящи в Перник, които се връщали от обучение в Дряново.

Причините за инцидента се изясняват, по предварителна информация вероятно е виновен водачът на катастрофиралия бус. Самият той е сред жертвите.

Заради катастрофата пътят София – Варна беше блокиран и се използваше обходен маршрут през Ловеч. Пострадалите превозни средства бяха преместени едва вечерта.

Веднага след катастрофата беше разпоредена проверка. Фирмата собственик на камиона е „Камаджиев – Милк“ ЕООД, а на автобуса – ВИ ЕМ ЕООД. Те притежават всички необходими лицензи и разрешителни за извършване на обществен и товарен превоз. 

Водачите и на камиона, и на автобуса също са притежавали всички необходими документи за упражняваната от тях професия – професионална компетентност и квалификации, психотест, стаж и др.

Към момента инспекторите на Изпълнителната агенция „Автомобилна админстрация” все още нямат достъп до автобуса, за да установят редовността на тахошайбата, пътните листове, застраховките и др.

В хода на проверката е установено, че фирмата превозвач на автобуса не е подала заявка за случаен превоз, съгласно чл. 68, ал. 1 от Наредба 33, от което следва Акт за административно нарушение съгласно чл.105 от ЗАП, финансова глоба в размер на 200 лв.

Преди месец на същия водач пък е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама души повече.

В дежурната част на ОДМВР – Ловеч временно функционира телефонна линия – 0887593168, на която роднини и близки могат да получат информация за хората, загинали и пострадали при тежкия пътен инцидент. От МВР отправят изрична молба да не бъде злоупотребявано с линията, тъй като тя функционира само и единствено в помощ на засегнатите семейства.