Акушерка е пребила бебе на четири дни в столичната болница „София Мед”. Новороденото беше прието в друго медицинско заведение в тежко състояние, но вече е без опасност за живота.

Новороденото момче е било бито от дежурната акушерка Емилия Ковачева, която вече е уволнена. Побоят е нанесен в нощта, преди бебето да бъде изписано.

Служителката на болницата е удряла бебето по главата, нанасяйки му тежка черепно-мозъчна травма. „Удряла го е с юмруци, със стъклена бутилка за хранене, опитвала се е да го души”, обясни говорителят на Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова пред bTV.

Акушерката е опитала да прикрие деянието си, като не е съобщила на дежурния лекар, че състоянието на новороденото се е влошило. Не го е дала и на майката сутринта. Охранителните камери в болницата обаче са запечатали всичко.

След боя състоянието на бебето се влошило и то е закарано по спешност в болница „Токуда”. Обяснението в началото било, че е изпуснато. „Борбата в момента е да снижим риска за последващи проблеми в здравословното развитие”, посочи Боряна Маринкова от „Токуда”.

Зам.-здравният министър Бойко Пенков потвърди пред bTV информацията. Допълни, че са уведомени полицията и прокуратурата, а акушерката е арестувана, повдигнато ѝ е обвинение и се разпитва в Първо районно полицейско управление.

 

Правата на акушерката Емилия Ковачева ще бъдат отнети, заяви Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Бебето е в по-добро състояние, на спонтанно дишане. Изчаква се да се стабилизира, за да се направи ядрено-магнитен резонанс на главата му. Новороденото е под постоянно наблюдение.

От болница „София Мед” отказаха коментар, но излязоха с писмено съобщение. Ето целия му текст:

Във връзка с извършена вътрешна проверка, УМБАЛ „Софиямед” отстранява от длъжност свой служител за установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал. За да не се възпрепятства работата на компетентните органи, които са информирани своевременно, към момента УМБАЛ „Софиямед” няма да дава допълнителна информация. Лечебното заведение оказва пълно съдействие по случая.

  • Чакат се резултатите от две експертизи по делото срещу Емилия Ковачева
  • Делото срещу Емилия Ковачева пак не започна
  • Съдът пусна Емилия Ковачева под домашен арест
  • Изписаха битото от акушерка бебе
  • Здравният министър Петър Москов наказа "Софиямед"
  • Акушерката Емилия Ковачева изработила извънредните часове за година за 3 месеца
  • Глоби за “Софиямед” ще има
  • Началник в "Софиямед": 90% от българските болници са под нашия стандарт
  • Нов протест срещу "Софиямед"
  • "Софиямед" признаха: Наши служители работят извънредно