Инцидент с международния бърз влак София – Истанбул стана на гара Пловдив. 9 души са пострадали, като първоначалната информация беше за 7.

Около 21:40 ч. в гара Пловдив при прекачването на дизелов локомотив към международния бърз влак София - Истанбул, дизеловият локомотив се удря в първия вагон на влака с около 15 - 20 км/ч.

Общо деветима пътници от международния влак София-Истанбул са постъпили за преглед в пловдивската университетска болница, съобщиха от болничното заведение за bTV. Сред пострадалите са португалец, испанец, германец, румънци и българка. Осем от тях вече са освободени от болничното заведение.

Най-тежко пострадала е българката, която в момента все още е в спешното отделение. Жената е на 65 години и е от Димитровград. Тя е със счупен нос и травми по гърдите и корема. Няма опасност за живота й. Останалите пострадали пътници се разминали само с охлузвания и натъртвания.

През университетската болница за преглед е преминало и дете с румънски паспорт.

По локомотива и вагона има нанесени щети.

Във влака е пътувала група от 60 чуждестранни туристи. За тях е осигурен транспорт с автобуси до Капъкуле.

Причините за инцидента се разследват.

Смяната на локомотива е била направена, защото линията до Свиленград не е електрифицирана. Вероятно пострадалите са щели да са повече и с по-сериозни наранявания, ако са пътували в спален вагон.

Ръководителят на безопасността в БДЖ Кирил Костадинов каза в ефира на bTV, че в подобни случаи има две хипотези – технически проблем в самия локомотив или грешка на машиниста.

„Не може да се каже вина и виновност”, подчерта той, като допълни, че предстои да се направи преглед на локомотива. По думите на Костадинов и машината, и състава са били проверени преди скачването.

Той подчерта, че няма промяна в движението на останалите влакове.