Близо денонощие продължава спасителната операция в района на Крушунските водопади. Четири- пет огромни скални къса с площ около 200 куб. метра трябва да се разбият, за да се стигне до затрупаните мъж и жена. Теренът не позволява работа с техника, затова дейностите се извършват на ръце. На този етап не се знае дали попадналите под скалите англичанин и българка са живи.

Търсенето беше спряно в 4:00 часа днес, а тази сутрин беше подновено.

Инцидентът постави много въпроси, основно към стопанина на природната забележителност - община Летница.

От началото на годината 130 000 души са посетили националния лесопарк „Маарата", чиято основна атракция са водопадите. Входът за възрастни е два лева, а за ученици – един. Досега през годината Крушунските водопади са „заработили” 260 000 лева. Те се използват за поддръжка на съоръженията около природната забележителност, стана ясно от думите на кмета

Вейсял Мехмедов, който е инкасатор на обекта разказва, че се качва до водопадите по един-два пъти на ден. При обходът си оглежда чистотата на природните забележителности. „След хората минаваме, да няма мръсни работи там”, казва Мехмедов.

Инкасаторите са единствената жива охрана на района, при това само дневна. За подръжката на района - основно почистване - отговарят дванайсетина души. Приходите от посещения са около 300 000 лева годишно. Обследване на скалният венец не е правен никога.

„Не е имало никакъв инцидент до момента и никакъв свлачищен процес в региона, така че не е било необходимо да се направи такова обследване, тъй като не е имало риск", заяви Красимир Джонев, кмет на община Летница.

Вероятно с тази нагласа вчера идва и украинецът Ярослав, който разказва, че не са го пуснали до водопадите. „Казаха ми не трябва, че там почистват, откъртила се е скала и сега почистват. Надяват се, че ще успеят до утре", разказва той.

За да започне огледът, спасителната операиция трябва да приключи, а теренът е труднодостъпен.

Мнозина таят надежди затрупаните да все още да са живи. „Стават и чудеса да не забравяме. С каквото можем ще помогнем. С нас е и един четириног приятел на планинска служба отряд Троян, който да се надяваме, че и той ще влезе в работата ни и ще помогне", разказва спасител от „Спасителна служба – Троян”.

Спасителните екипи очакват още подкрепление от София и Монтана.

По нареждане на районната прокуратура все още не е разрешен достъпа до мястото на инидента. Оцелялата като по чудо при инцедента жена е в добро състояние, но има нарушени вратни прешлени и ѝ е поставена яка.