Частичка не можах да видя от човек, ако щете – от друга животинка, която е била наблизо. Това разказа директорът на пожарната главен комисар Николай Николов на брифинг след огледа на мястото на взрива в с.Горни Лом. По думите му починалите при експлозията в цех за утилизиране на боеприпаси са 15 – 13 мъже и две жени.

„Съобщихме това нещо на близките на доскоро водените за хора в неизвестност с желанието да го научат лично от нас, да не са хора, които ще чуят тази лоша вест последни – чрез вас”, каза Николов пред журналисти.

Той посочи, че взривът е бил изключително силен и две от сградите „ги няма”, образувани са кратери и „отломки с тежест 150-200 килограма са хвърчали на стотици метри”.

Трите пострадали при инцидента жени остават в болница, като състоянието им не е тежко.

Причината?

Николов съобщи, че наистина в обекта на „Видекс” е имало гръцки противопехотни мини, но не 7 ТИР-а, каквито информации имаше по-рано. Според него експлозията е причинена от „много мощно вещество”, но какво точно ще каже експертизата.

„Какво да ви кажа, мисля че след като сме стигнали до тук, явно е някаква човешка грешка”, каза ръководителят на ПБЗН, като обаче допълни, че ръководителите на производството (които са в неизвестност) са изключително опитни и е малко вероятно трагедията да е причинена от експеримент, излязъл от контрол.

Социалният министър Йордан Христосков каза, че заводът е затворен и „едва ли някога ще започне да работи”, а МТСП ще се ангажира чрез програми да осигури препитание на хората в района.

Той беше категоричен, че последните проверки не са показали проблеми, свързани с аварията: „Предписанията са за неща, които не са свързани със самата работа със средствата. Те са за фрапиращи нарушения в охраната на труда”.

Николов напомни, че при предишния взрив в същия обект (през 2010 г.) е имало ясна причина - прегряване на вентилатор.

Евакуацията, която не се състоя

Главен комисар Николов опроверга и съобщенията в някои медии за детонации часове по-рано от обявеното. „Няма информация за нови вторични взривове. Последният взрив е в 21:41 часа”, посочи той.

„Най-тежкото решение беше снощи, защото пристигна информация, че ако се взриви склад номер някой-си, може да нанесе щети на селото. Разговаряхме с експерти и тогава взехме решение да не евакуираме хората, макар да бяхме готови със сгради, училища, подслон за хората”, каза шефът на пожарната.

По думите му няма трайно замърсяване на околната среда, единствено час и половина след експлозията е имало повишение на нивата на серния диоксид.

От първо лице

Димитър Димитров е бивш служител на завода и 26-годишният му син е в неизвестност след взрива. Той влязъл първи след експлозията.

„Заварих всичко разрушено, изравнено със земята. Две коли на ръководството и бус, с който се превозват работниците бяха залепени за стената, което означава, че е бил много мощен взривът”, каза той.

По думите му в единия цех се утилизирали мините, а в другия се е изготвял бустер, като се е смесвало взривното вещество с друго по-мощно – хексоген.

„Аз се обадих още на портала, след като ми дадоха телефон за връзка с пожарната, той изключи. Те искаха да ме спрат, но аз казах, че синът ми е там и с цената на всичко отивам. Аз снощи казах – аз минах буквално през центъра на взрива, в единия му край имаше огън, който можеше да се изгаси със съвсем малки усилия. Подканих полиция и пожарна да влязат. Те просто се оттеглиха на страна. Почувствах се като предаден човек, който търси помощ, а няма отникъде”, сподели Димитров.

  • Делото за взрива в завод „Миджур“ край Горни Лом влиза в съда
  • Серия контролирани взривове ще се проведат в района на Горни Лом
  • Ще стане ли някога ясно какво причини взрива в Горни Лом?
  • Година след взрива в Горни Лом виновни няма
  • Оцелелите работници от „Миджур” искат възстановяването на завода
  • До три дни връщат тленните останки на загиналите в Горни Лом на близките им
  • Идентифицираха останките на загиналите при взрива в Горни Лом
  • Правителството мисли какво да прави със 190 000 противопехотни мини в "Миджур"
  • Хиляди утилизирани детонатори са откраднати от завода в Горни Лом
  • „Наследство" от взрива в Горни Лом - 14 000 лв. дълг