Автобус по линията София – Силистра катастрофира тази нощ край село Ситово. Десет души са в болница, трима са с тежки наранявания.

Инцидентът е станал към 4 часа тази сутрин. Пораженията са единствено по предната  дясна част на автобуса.

Инцидентът става на прав участък. Шофьорът губи управление, автобусът излиза от пътното платно, отнася ограда и спира в крайпътна овощна градина.

Следствието проверява дали превишена скорост или умора са предизвикали катастрофата. Прав участък и отлична пътна настилка. На пръв поглед няма основателна причина шофьорът да загуби управление.

Снимка: bTV

Засега разследването води към това превишена скорост да е причинила инцидента. Не се изключва и версията, че 26-годишният шофьор е заспал зад волана. Той твърди друго – на пътя излязъл елен, заради който загубил управление.

Пробата за алкохол, която шофьорът е дал е отрицателна. Катастрофата се разследва от районната прокуратура в Силистра.

След катастрофата 10 пътници се озовават в болницата в Сливен, от тях седем са пуснати за домашно лечение, а трима са настанени в ортопедията. 65-годишна жена е транспортирана по-късно във Варна за операция на поясен прешлен.

Снимка: bTV

Проверка на bTV показа, че пътниците в междуградските автобуси в България масово не използват предпазни колани. Дори не знаят къде точно са и как да ги поставят.

 „Предпазният колан е едно от десетте изобретения на 20-ти век наред с компютъра, наред с пластмасата, с хапчето антибебе”, напомня Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Автобусите са фабрично оборудван с колани, които се използват задължително от 2007 година.

От фирмите твърдят, че от КАТ ги проверяват, но само шофьорите. Не е ясно дали изобщо някоя институция следи за предпазните колани. От МВР обясниха, че ДАИ трябва да контролират този процес. А от ДАИ, че КАТ трябва да следи дали се използват предпазните колани. Не е ясно и дали има санкциониран за неупотреба на предпазен колан в автобус.