Инциденти по белите писти: От началото на сезона планинските спасители са викани 280 пъти
Травматизмът по време на празниците расте
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
Писта, скиори
Снимка: btvnovinite.bg

Травматизмът по белите писти по време на празниците расте. От началото на зимния сезон спасителите от Планинската служба в Пампорово са се отзовали на 280 сигнала за помощ, като не повече от пет са извън пистите.

Най-много инциденти по пистите са станали по Коледа и Нова година. Покрай националния празник – 3 март, спасителите са се отзовали на осем сигнала за два дни.

„Както е чувството за безнаказаност по пътищата, абсолютно същото е и тук. Аз имам толкова години опит, стоях от дясната страна и един човек се вряза без никакъв спирачен път в гърба ми”, обяснява Тодор Кълниев, ски учител от 15 години. 

„Затова не идваме, когато има ваканции, защото е страшна навалица и стават страшно много инциденти. Аз разтегнах връзки, мъжът ми счупи ключица за два сезона”, казва и Анастасия. 

Най-натоварената писта е „Снежанка 6” – на нея карат най-много начинаещи скиори, там са и 80% от инцидентите. Най-често скиорите не преценяват способностите си.

„Когато се съберат прекалено много хора, има участъци, където пистата става тясна и се създават предпоставки за травми. Общо взето не се спазва скиорският кодекс, който казва ясно, че задният трябва да пази скиора пред него”, коментира Димитър Масурски, началник на Планинската спасителна служба в Пампорово. 

В Пампорово обаче твърдят, че инцидентите са значително по-малко в сравнение с другите големи курорти. Една от причините са мобилните ски патрули. Те могат да блокират лифт картата и да изведат от ски зоната недисциплинираните туристи. 

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре