Поклонението пред тленните останки на патриарх Максим е насрочено за четвъртък. Тогава ще се отслужи панихида в столичния храм "Света Неделя". На следващия ден ще се състои опело в "Александър Невски" от 10.30 часа. Веднага след него е предвидено тръгване към Троянския манастир, където патриархът ще бъде погребан. Тази информация даде Емил Велинов, шеф на Комисията по вероизповедания към Министерски съвет.

Той обясни още, че за временно изпълняващ длъжността Софийски митрополит е избран пловдивският митрополит Николай. Великотърновският митрополит Григорий пък ще председателства заседанията на Светия синод до избирането на временен наместник.

Велинов направи изявлението по време на спешно заседание на Светия синод, който решава провеждането на процедурите след кончината на патриарх Максим. Траурното заседание започна в 15.30 часа след пристигането на силистренския митрополит Амвросий - с него бе достигнат необходимият кворум.

След заседанието архимандрит Наум, главен секретар на синода, обясни, че в завещанието на Негово Светейшество имало описи на неща, които патриархът предоставя в полза на българската църква. Сред тях били църковни принадлежности, кръстове, одежди.

Междувременно тялото на Максим беше изнесено от Правителствена болница към частните боянски гробища - вероятно, за да бъде подготвено за панихидата в четвъртък.

Църквата обяви 40-дневен траур. В родното село на патриарха - Орешак, в сряда ще бъде обявен еднодневен траур. Дали такъв ще има официално в цялата страна, предстои да реши Министерски съвет.

Ако бъде обявен национален траур - заупокойни литургии ще има и в католическите храмове у нас. Това обяви представител на католическата църква, който поднесе съболезнования в специална книга в Светия синод. В нея послания отправиха и други държавни и религиозни лица, сред които руският посланик в България, столичният кмет Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Сергей Станишев и други.

Пътят до избирането на нов патриарх

Уставът на Българската православна църква описва процедурата по избор на нов патриарх. Въпросът обаче е кой от разписаните пътища в него ще бъде поет и как ще бъдат изиграни картите от различните лобита в Светия синод.

„Сега до 7 дни управлява старшият член на намаления състав. Това е митрополит Григорий. До седем дни трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод, който трябва до четири месеца да организира и избор на нов патриарх”, обясни митрополит Гавлиил.

Църковно-народен патриаршески избирателен събор ще излъчи нов патриарх на БПЦ сред трима кандидати – не по-млади от 50 години и с не по-малко от 5 години опит като митрополити. Друго изискване е бъдещият патриарх да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и точно спазване на църковния ред. А преди време стана ясно, че повечето от българските митрополити са били служители на Държавна сигурност.

Претендентите, за които се твърди, че имат най-големи шансове са: варненският митрополит Кирил, ловчанският Гавраил и сливенският Йоаникий. Друг теоретичен, но пък възможен вариант за действие, е свикване на църковен събор, какъвто би трябвало да има през декември и промяна в устава, което да отвори пътя към патриаршията и на младия митрополит Николай.

  • Фейсбук роди и група на "нетъгуващите по "патриарх" Максим"
  • Варненският митрополит Кирил е наместник-председател на църквата
  • Отец Иван от Нови Хан отслужва литургия в памет на патриарх Максим
  • България изпрати патриарха в последния му земен път
  • Путин отбеляза приноса на патриарх Максим за приятелството с Русия
  • Свещенослужители потушават скръбта за патриарх Максим със спомени за него
  • Последен поклон пред патриарх Максим
  • България се сбогува с патриарх Максим
  • Засилени мерки за сигурност на поклонението и опелото на патриарх Максим
  • Вселенският патриарх идва у нас за опелото на Максим