Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) на заседание на Светия синод.

Другият кандидат бе Сливенският митрополит Йоанкий. Наместник-председателят ще ръководи в следващите четири месеца организацията на църковно-народния събор, на който ще трябва да бъде избран новият патриарх.

Кирил бе избран със 7 от общо 12 гласа за наместник-председател. Четири гласа е имало за Сливенския митрополит Йоанкий и един за Русенския митрополит Неофит. Гласуването е било тайно.

"Както до сега, ще се старая да изпълнявам добросъвестно и с послушание задълженията си. За всеки духовник е най-важно послушание към Бога и върховното управление на църквата", каза Варненският митрополит Кирил. Той пое и ръководството на Софийската епархия.

Отпадналият от "надпреварата" митрополит Йоанкий пък коментира, че не е сред кандидатите за нов патриарх. „Аз обичам Сливенска епархия. Тя ми е най-скъпа и най-мила затова до края на живота си ще бъда Сливенски митрополит. Това искам, това говоря и това желая да стане”, каза той и не пожела да спомене кои митрополити искат престола.

Извънредното заседание на синода започна в 10 часа под ръководството на Великотърновския митрополит Григорий, като най-старшия член на намаления състав на Светия синод.  Отсъстваха митрополитите зад граница Йосиф и Симеон.

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Ловчански митрополит Гавраил заявиха, че са против избора на пловдивския митрополит Николай за Софийски митрополит.

"Това е тежък кръст. Бог да му е на помощ", дядо Николай след избирането на митрополит Кирил и допълни: "Ни най-малко не съм обиден".

На другите въпроси митрополит Николай отговори с „Питайте Иван Желев, той знае всичко”, след което се качи на автомобила си и си тръгна.

Бившият шеф на Агенцията по вероизповеданията към Министерски съвет богословът Иван Желев заяви преди заседанието, че изборът на отделен управляващ Софийска епархия плаши свещениците, защото става дума за реваншизъм. Според него Николай сега ще си отмъсти на ония, които се зарадваха, когато беше избран за Пловдивски митрополит, и напусна Софийска епархия. Желев посочи, че има задкулисни игри при избора на Софийски митрополит.

Според устава на Българската православна църква до 7 дни от кончината на патриарх Максим трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод, който пък до четири месеца трябва да организира избирането на нов патриарх.

Новоизбраният за наместник Кирил Варненски се прочу като един от 11-те митрополити, които са били агенти на Държавна сигурност.

След предаване на bTV Репортерите от 14 януари 2007 г. наяве излезе съмнение, че дядо Кирил създава търговски дружества, заменя апетитни църковни имоти край Албена.

През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид" модел 2012 г., докато в същото време събираше средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски". Въпреки огромното обществено недоволство архиереят не се отказва от лимузината.

Няма място за втора църква

Няма място за още една православна църква в България,
всякаква друга църква може да има и да се регистрира, но
православна не може. Така Кирил коментира съмненията за нов разкол, след като преди ден алтернативният синод подаде отново документи в съда за регистрация.

"Ако някой иска да регистрира друга православна църква,
трябва да иска съгласието и на другите православни църкви", добави митрополитът и продължи: "някой от този синод иска, но дядо Инокентий лично ми се е обаждал преди и ми е казвал да не вярвам на това, което пишат вестниците".

Варненският митрополит коментира, че не знае дали има натиск от държавата за избора на нов български патриарх.

  • Фейсбук роди и група на "нетъгуващите по "патриарх" Максим"
  • Отец Иван от Нови Хан отслужва литургия в памет на патриарх Максим
  • България изпрати патриарха в последния му земен път
  • Путин отбеляза приноса на патриарх Максим за приятелството с Русия
  • Свещенослужители потушават скръбта за патриарх Максим със спомени за него
  • Последен поклон пред патриарх Максим
  • България се сбогува с патриарх Максим
  • Засилени мерки за сигурност на поклонението и опелото на патриарх Максим
  • Вселенският патриарх идва у нас за опелото на Максим
  • Пловдивският митрополит пое и софийската епархия