Уставът може да бъде променен на предстоящия Църковно-народен събор, който трябва да се проведе, за да избере нов патриарх на Българската православна църква. Това е и единствената спирачка пред избора на пловдивския митрополит Николай (той няма необходимата възраст – 50 години, за да бъде предложен – бел. ред.), чието име е тиражирано в медиите като възможен вариант за наследник на Максим.

Коментарът е на директора на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет Емил Велинов пред bTV, който обаче не се нае да посочи други имена като кандидатури.

„Смятам, че има достойни митрополити във висшия клир и най-вероятно те ще бъдат предложени. В този момента на църквата й трябва действително една много здрава ръка. Дядо Максим решаваше всичко колективно, не взимаше еднолични решения. Понякога обаче в този динамичен век, в който живеем, трябва да се поеме и лична отговорност. Все пак на църквата й е нужен човек, който да удари по масата”, каза Велинов.

Спекулациите около името на митрополит Николай, чиито уклони към лукса станаха повод за негативни коментари, се появиха почти веднага след кончината на патриарх Максим заради близките му отношения с бизнесмени и политици. В момента той е висшият духовник, който пое Софийската митрополия, докато бъде избран нов патриарх.

По устава на православната църква, когато овдовее една епархия, най-близкият митрополит, който се намира до нея, поема управлението й. В случая това е варненският митрополит Калиник, но той отказал заради прекарана болест.

Самият митрополит Николай коментира пред bTV новия си пост и възможността да се кандидатира за нов български патриарх:

„Аз съм готов, надявайки се на Божията помощ. Сам Господ Исус Христос ни казва - без Мен не можете да извършите нищо добро. Готов съм, съзнавайки, че Господ ни е избрал да служим на неговото църква, на неговия народ. Готов съм да изпълня послушанието, което ми се възлага от пълния състав на Светия синод”.

Помолен да коментира честото спрягане на името му като следващ патриарх, той отговори: „Кой ще бъде следващият патриарх е дело на Светия Дух. Именно Светият Дух избра преди 40 години Максим да бъде български патриарх и ръководител на светата родна църква”.

  • Фейсбук роди и група на "нетъгуващите по "патриарх" Максим"
  • Варненският митрополит Кирил е наместник-председател на църквата
  • Отец Иван от Нови Хан отслужва литургия в памет на патриарх Максим
  • България изпрати патриарха в последния му земен път
  • Путин отбеляза приноса на патриарх Максим за приятелството с Русия
  • Свещенослужители потушават скръбта за патриарх Максим със спомени за него
  • Последен поклон пред патриарх Максим
  • България се сбогува с патриарх Максим
  • Засилени мерки за сигурност на поклонението и опелото на патриарх Максим
  • Вселенският патриарх идва у нас за опелото на Максим