Имущество на Класическата гимназия в София е повредено умишлено след приключването на ремонта, който бе осъществен с европейско финансиране. Това се казва в прессъобщение на Министерството на културата. Фирмата изпълнител на ремонта пое ангажимент за своевременната поправка и отстраняване на всички констатирани нередности в училищната сграда, което ще се извърши още в близките дни.

На 17 септември 2014 г. е установено, че „много от дефектите не са резултат от некачествена строителна работа или пропуски в нея, а от действия, в някои случаи и вандалски, извършени след предаването на сградата с Актове 15 и 16”, подчертават от ведомството. Имало липсващи елементи, смачкани водосточни тръби, причинили течове в помещения до гимнастическия салон, разбити врати, зацапани с боя стени, счупени и увредени съоръжения и части от сградата, включително и в интериора. За съзнателното увреждане е съставен протокол и има снимков материал.

Според МК ръководството на НГДЕК се е проявило като лош стопанин на сградата на Класическата гимназия и не е поддържало и опазвало имота така, както изисква законът. Днес е извършена нова инспекция в обновената с европейско финансиране сграда на НГДЕК на ул. "Баба" № 16 в кв. "Модерно предградие".

Представители на фирмата изпълнител на ремонта поеха ангажимента да отстранят още в близките дни нередностите във всички „проблемни” зони в училищната сграда. Дефекти като надутия паркет в някои от стаите са резултат от действия на обслужващия персонал. Това се казва в писмо на МК до директора на НГДЕК.