За тежки последици от наводненията сигнализираха зрители на bTV от Тутракан. Те пишат, че след поройните дъждове имотите им са наводнени, щетите са големи, а институциите бездействат.

Най-поройните дъждове в североизточна България се изсипаха около 1 юли. Тогава за 3 денонощия в града се изляха над 200 литра на квадратен метър. Няколко десетки къщи и дворове по тази улица са залети от водата.

„Водата ми унищожи абсолютно всичко що имам засято и с какви мъки съм го засяла, ще ми изсъхнат дърветата сега. Домати, пипер, зарзават, всичко, що е засято, е под вода и то няма да стане”, казва Петранка Панайотова.

Най-голямото притеснение на хората обаче е, че няма помощ, въпреки сигналите до различни институции и обещанията за скорошно съдействие.

„И се обадих на 112, 112 ми казаха: След половин час ви пращаме екип. Не дойдоха! След туй звъннах на „Водно", и те ми обещаха, че ще пратят, и те не пратиха. След туй се обадих в съвета, в общината, на дежурния. Дежурният и той по същия начин отреагира, каза „Ще ви изпратим или ще се обадим”, допълва жената от Тутракан.

Четири дни след наводнението Петранка Панайотова все още очаква помощ.

Кметът д-р Димитър Стефанов обясни за bTV, че валежите са били необичайно силни, наводнили са над 100 къщи и апартаменти в града и селата, а капацитетът за помощ бил ограничен.

„На 30-ти още от сутринта събрахме кризисния щаб да обсъдим по какъв начин да помогнем на хората, защото имахме много наводнени улици, много наводнени къщи, първи етажи, мазета, гаражи. Взехме решение да извикаме Гражданска защита от Силистра с всички помпи, които е възможно да ни предоставят”, обяснява Стефанов.

Според някои от пострадалите, водата се е изляла в дворовете им, защото канализацията е лошо изградена, с обратен наклон и някои от съседите затварят уличните решетки с найлони, за да не влиза водата през тях. Общината има проект за подмяна на канализацията за 20 милиона лева, но сега кандидатства тази сума да стане 40 милиона.

От общината обещават още нещо - да дезинфекцират дворовете и наводнените помещения на пострадалите, за да не плъзнат болести. За целта пострадалите семейства трябва да подадат заявления в общината.