Полицията арестува 40-годишен мъж, заподозрян, че е организатор на изборна търговия в Кърджали, след като вчера от склад в града бяха иззети 400 торбички с храна с лого на политическа партия, съобщи кореспондентът на bTV Мария Георгиева.

Задържаният не е собственик на склада, нито е член на партията, с чието лого бяха торбичките. Той обаче вече е попадал в полезрението на полицията, най-вероятно отново за търговия с гласове.

Снимка: bTV

Мъжът е задържан за 24 часа, но още не са му повдигнати обвинения.

Били са раздадени 200 торбички с храни преди полицията да конфискува останалите.

Собственикът на склада заяви, че е правил услуга на редовен клиент, който, купувайки от него стока за над 8 хил. лв., помолил да ползва рампата срещу наем, за да пакетира храната. От своя страна, купувачът твърди, че е само посредник.

Поръчката дошла от  мъж на име Екрем, който в момента е задържан. Плащала партията, с фактура, но парите още не били преведени.

„Те са постоянни наши клиенти  от дълги години  работят с фирмата и помолиха. Платиха наем за два дни 100 лв., за да приготвят пакетите”, заяви собственикът на склада Касим Местан.

От замесената партия още вчера обявиха, че днес ще подадат сигнал в прокуратурата, защото им е иззета храна, законно закупена с партийни пари. Те не виждат нищо лошо в раздаването на храна на най-нуждаещите се, но не успяха да обяснят защо тя е била опакована в торбички, което, на практика, е агитация.

В съобщение до медиите партията определи действията на полицията като незаконни и като „груба намеса” в изборите.  От формацията настояват полицията да им възстанови незабавно отнетата собственост и поемат ангажимент, че пакетите с храна ще бъдат раздадени след изборите на 26 март.

Раздаването на различни дарове, включително храна, в Кърджали е практика и се прави отдавна. До момента обаче няма нито един осъден за този вид изборна търговия.

Вижте повече във видеото: