Русия няма да спре само с Крим и Източна Украйна. Съединените щати не смятат да изпращат американски военни части у нас. Това каза в ексклузивно интервю за bTV заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

Важно е в страни като България и останалите в региона да се борите с корупцията, защото това дава на външни фактори и други държави да купуват политици, ключова инфраструктура и медии, което им позволява да контролират страната. Така че е важно за държавите от региона да възпрат чуждото влияние отвън. Това е, което се случи в Украйна и ние се надяваме да предпазим да се случва на други места”.

Хойт Брайън Ий е в екипа на заместник-държавния секретар Виктория Нуланд, която беше в България само преди три седмици. Това е вторият високопоставен американски дипломат, който пристига у нас за няколкочасово работно посещение във връзка със събитията в Украйна.

С кого говорите тук в България, каква е целта на посещението?
Много съм щастлив да съм обратно в България. Бях преди три месеца тук и по-рано, когато имах консултации с посланик Марси Рийс и членове на правителството. България е важен стратегически съюзник. Това е важна част от света, особено с последните събития. Така че съм тук наистина да се консултирам с българските ни партньори къде можем да подобрим нашето сътрудничество. Имам срещи с министъра на вътрешните работи Йовчев и членове на парламентарната комисия по отбрана, ще се видя с представители на гражданското общество.

Какво ви е мнението за нивото, на което си сътрудничат САЩ и България по отношение на върховенството на закона?
Имаме много силно сътрудничество. Това е много важна област. Очевидно в борбата с организираната престъпност и корупцията, както и за независима съдебна система не само в България, но и в региона. Сътрудничеството е силно, програмите, по които посолството работи с нашите партньори тук, са много разнообразни, за да се решават проблемите.

Не е ли разочароващо нивото на корупция за България? Доклад на ЕС го постави тази година на челните места сред страните членки, имаше такъв официален доклад на ЕС.
Отново. Това е важен въпрос за България и за целия регион ще работим заедно с властите и гражданското общество, за да подобрим функционирането на вашите институции. Щастливи сме, ако можем да ви дадем съвет и да го направим. Винаги има начин да се стремим към по-добри резултати и това е причината да развиваме тези програми. Уверени сме, че може да се справим и по-добре.

Преди няколко седмици след посещение в САЩ вицепремиерът Йовчев обяви, че българските служби ще имат достъп до американската база данни на лица, свързани с тероризма.
Той беше във Вашингтон наскоро. Работихме по стратегии за борба с тероризма и организираната престъпност. Помоли ни да осигурим обучение, ние ще направим най-доброто, за да го осигурим. Има програма, която обсъждаме и ще задълбочим сътрудничеството си в тази посока.

Сега по темата Украйна. Като нараства напрежението и мерките са засилват, ние очакваме да бъдат одобрени нов кръг от санкции, какво според вас ще проработи, ще даде резултат с Русия?
Ние сме много радостни да работим с България и другите държави от ЕС по това предизвикателство. Надяваме се, че споразумението от Женева, постигнато преди 10, дни ще даде резултати в Украйна.

Но в момента не дава резултати, не работи?
За съжаление, ние виждаме прогрес в спазването му само от украинското правителство, не и от руска страна. Както казаха президентът Обама и лидерите от ЕС, ако Русия не изпълни задълженията си и не спре да дестабилизира Украйна, да заплашва Украйна, тогава трябва да има допълнителни мерки, трябва да има допълнителна цена, която Русия трябва да плати за действията си. Днес (в понеделник – бел. ред.) ще видим какви са тези допълнителни мерки и санкции.

Но замразяването на сметките на руски фирми и физически лица не работи очевидно?
Но, първо нека да кажа, че има ефект от нарушаването на териториалната цялост на Украйна. Русия вече плаща цена - например рублата бележи спад, капиталовите пазари също. Инвестиционният интерес спада или се замразява. Виждаме, че се плаща икономическа цена от Русия за това, което се прави в Украйна. Допълнителни санкции ще имат допълнителен ефект. Трябва да се съглася с вас, че налаганите санкции не постигат желания ефект - Русия да пристъпи към действията, които е длъжна да направи, и затова предприемаме допълнителни мерки.

Икономическите санкции върху Русия ще имат значим ефект върху България, защото ние зависим в нашите енергийни доставки, военни доставки и туризъм от Русия. Повечето българи са загрижени за това.
Ние разбираме тази загриженост. Ние напълно съчувстваме и разбираме, че трябва да имаме интелигентни санкции - санкции, които ще накарат Русия да си плати висока цена за това, което прави, но да не засягат нас, които защитаваме Украйна и нейната цялост и суверенитет. Неизбежно е обаче да се плати някаква цена. Съединените щати и държавите от ЕС трябва да платят някаква цена за тези санкции - няма начин. Но трябва да прилагаме така тези санкции, че икономическите щети върху България, върху енергията и търговията да не са повече от нужното.

Трябва да имаме предвид, че цената, ако не се обърнем към заплахата, която Русия налага върху Украйна, ще платим по-висока цена на ниво регионална стабилност. Ако не отговорим на заплахата, на действията по дестабилизиране на Украйна, ще платим със сигурност много по-висока цена. Не можем да игнорираме и да чакаме да отмине, докато стоим отстрани и просто гледаме.

Кой е най-лошият сценарий? Има анализи, които посочват, че ще бъдат въвлечени и други държави от региона, които са членки на НАТО, насилието ще се разрасне и НАТО ще бъде принудено да действа по силата на член пети (когато е нападната една държава, да се смята, че това е атака срещу всички).
Не искам да отиваме чак там, но ако не действаме, има риск проблемите да се задълбочат. Има риск Русия да не спре с Крим и Източна Украйна. Така че трябва да сме твърди и да действаме заедно, обединени срещу тази агресия, за да предотвратим нещо по-лошо да се случи.

Ще определите ли какво по-лошо?
Да говорим за хипотетични ситуации не е много продуктивно на този етап, трябва да се обърнем да решаваме проблемите в реалността, които са достатъчно сериозни за украинската сигурност и стабилност. Имаме въоръжени групи, които окупират обществени сгради, имаме групи, които отвличат международни инспектори (ОССЕ), мобилизиращи много на руско- украинската граница. Както казват и президентът Обама, и вицепрезидентът Джо Байдън, САЩ гледат на задълженията си много сериозно и ако нашите съюзници са заплашени и смятат, че имат нужда от помощ, ние сме там да ги съветваме и ако е нужно, да ги защитим.

България е съюзник на САЩ. Ще изпращате ли тук ваши войски? Имаше спекулации в общественото пространство с това. Вече пратихте самолети в Балтийските републики и кораби в Черно море.
Нямаме планове да разполагаме войски тук, в България. Това, което правим, е да провеждаме консултации с властите в България и региона, с Полша и Балтийските държави. Взимаме мерки да реагираме на тяхното чувство за заплаха от Русия с учения и относително скромни по размер контингенти за тренировки. До момента с България не виждаме тази нужда, но ние сме винаги готови да вземем мерки да помогнем на правителството тук и българският народ да е сигурен, ако е необходимо, че е защитен срещу външна заплаха.

Има партии – националистически и доста хора в България, които мислят, че всички тези действия, които предприемат САЩ, ще въвлекат България в конфликт с Русия?
Със сигурност нашата цел е обратно на това. Нашата цел е да намерим дипломатическо решение на тази криза, която Русия предизвика. Трябва да се изпълнява ангажиментът от Женева и да окуражи въоръжените групи да свалят оръжие и да прекъснат насилието и агресивните действия. Досега Русия не го е направила. Ние вярваме силно, че в крайна сметка решението ще дойде по дипломатически път и няма да има военно решение.

Конфликтът във военен смисъл е по-малко вероятен, но по отношение на икономическите санкции всяка алтернатива, която засяга вашето население като съюзник на САЩ, ние искаме да знаете, че сме с вас по пътя на намиране на мирно решение на проблема.

Може ли да предложите компенсации, ако икономическите санкции са твърде тежки за България?
Ние сме заедно, виждаме го като общо усилие. Трябва да се подкрепяме един друг и това работи двупосочно. Ние очакваме България да прави, каквото е нужно, да подпомага усилията на Алианса в Украйна и региона по отношение на икономическите санкции, които не непременно ще бъдат болезнени за икономики като българската. Има нужда да се преосмисли как да се намали влиянието на санкциите върху държави като България и ние ще споделяме непропорционалното бреме, но окуражаваме България да проведе тези разговори и с европейските държави, има прецедент за такава солидарност. Но е важно да се осъзнае, че ще има по-тежки последствия, ако държавите от НАТО ще трябва да платят, ако не се изправят заедно срещу действията на Русия.

България обаче реши да продължи строежа по проекта „Южен поток” и то по график. „Газпром” вече го потвърди официално, независимо че Европейският парламент вече гласува за замразяването на проекта.
Гледната точка на САЩ е важна за България и за други европейски страни да предприемат стъпки, за да увеличат енергийната си сигурност. Да разнообразят източниците си на енергия.

Снимка: EPA

Нямаме алтернатива в момента.
Добре. Има мерки в краткосрочен и дългосрочен аспект, които трябва да се вземат. „Южен поток” е само един аспект от енергетиката, има ядрена енергетика, възобновяване извън газовите доставки. България трябва да работи със съседите си, които имат същите проблеми да бъдат твърде зависими от Русия.

Ние сме зависими и с ядрената централа.
Важно е да се търсят други ресурси и видове енергия, извън доставките на гориво от Русия, да се изградят връзки със съседните страни. Това ще направи България по-независима.

Това ме връща на първоначалния въпрос. Говорим за енергетика, но важният въпрос е свързан и с икономическата независимост и сила. Така че е важно да бъде възприето моето послание към представителите на българското правителство. Изключително е важно да се намери начин да се укрепи българската икономика така, че да е по-малко зависима от руския петрол и газ, че да може да си позволи да си укрепи въоръжените сили, което е важен принос към НАТО не само за България, но за целия Алианс и да развие икономика, която осигурява работни места и по-добри стандарти на живот за гражданите. И една от тези важни съставки е да се борите с корупцията. Това не се асоциира директно с икономиката, но се свързва с икономическата стабилност и ръст.

Важно е в страни като България и останалите в региона да се борите с корупцията, защото това позволява на външни фактори и други държави да купуват политици, ключова инфраструктура и медии, което им позволява да контролират страната. Така че е важно за държавите от региона да възпрат чуждото влияние отвън. Това е, което се случи в Украйна и ние се надяваме да предпазим да се сручва на други места.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната