Има риск ЦИК да изпусне сроковете за симулация на електронния вот
Кой спира старта на новите технологии за гласуване?
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Електронно гласуване
Снимка: btvnovinite.bg

Централната избирателна комисия все още не е провела симулациите за електронния вот. Омбудсманът Мая Манолова предупреди комисията, че ще изпусне сроковете.

С лаптоп в парка - така можем да гласуваме експериментално от 1 януари 2018 г. За да влезе в ход нововъведението, от ЦИК трябва да проведат три симулации до края на тази година.

От Централната избирателна комисия увериха, че ще спазят сроковете, но ще работят с Държавната агенция за електронно управление. 

„Въвеждането на една пилотна система за електронно дистанционно гласуване е свързано и с избирателните списъци, база данни население”, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

От страницата на ЦИК става ясно, че агенцията за електронно управление е кандидатствала по европроект за 21 месеца, в който комисията ще й бъде само партньор. По закон финансирането на електронния вот е от държавния бюджет.

„Моето виждане е, че по-общо се неглижират тези нови методи на гласуване, които позволяват да бъде намалено влиянието на корпоративния и купен вот”, коментира Стефан Манов, българин, който живее във Франция. 

Европейската практика с електронното гласуване е противоречива. Заради повишена опасност от кибератаки на последните президентски избори Франция го отмени за гражданите си в чужбина.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре