Има ли връзка между жертвите от наводненията в Бургаско и язовирите?
Язовир „Трояново” никога не е преливал, категоричен е Милуш Кумчев – началник отдел “Надзор на язовирните стени и съоръжения в Югоизточна България”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Язовир Трояново
Снимка: btvnovinite.bg

Няма пряка връзка между жертвите при наводненията в Бургаско и язовирите. Това предположение направи в предаването „Тази събота” по bTV Милуш Кумчев – началник отдел “Надзор на язовирните стени и съоръжения в Югоизточна България”.

Той обаче все пак уточни, че причините за бедствието ще бъдат изяснени от прокуратурата и следствието. Кумчев отбеляза, че част от жертвите са в селата Полски извор и Черни връх, където няма язовири, които да застрашават населените места.

Той не се нае да коментира причините за потопа, но подчерта, че се прави проверка на техническото състояние на язовирите в засегнатите райони. „Нашите екипи продължават да работят. До края на седмицата, тоест в неделя, ще бъдем готови с окончателна и точна информация”, посочи той.

Синоптикът Анастасия Стойчева: Падналите валежи в Бургаско не са нечувани или невижданиСпоред нея от разказите на хората в наводнените къщи водата е дошла изневиделица, а дъждът не би могъл да предизвика такава приливна вълна

Стените на седем каскадни язовира в областта са се скъсали, тъй като са един над друг и в следствие на интензивния дъжд започват да преливат последователно, на някои от тях стените им се късат и на принципа на доминото започват да падат следващите стени, уточни Кумчев.

Той опроверга и твърденията на представители на местната власт, които казаха, че приливната вълна е тръгнала от язовирите „Трояново” и „Чотората”.

Три жертви и десетки потопени къщи след потопа в Бургаско (ОБЗОР)Седем каскадни язовира са със скъсани стени, пет селища останах без ток

„Вчера със следователите направихме оглед на пострадалите язовири. Първо отидохме до „Трояново”, който е собственост на „Напоителни системи” свободен обем. Всички на място се увериха, че язовирът е със свободен обем около още 3 милиона и никога не е преливал. Информацията, която е подадена за „Трояново”, е абсолютно погрешна”, категоричен беше Кумчев.

Собствениците на язовир „Чотората”: Не сме причина за водното бедствие Той не може да залее населени места, казаха собственикът Димчо Мутафов и съпругата му, която е общинска съветничка от БСП в Камено

„Чотората” пък е последният от каскадните язовири и скъсването му е в следствие на преливане и скъсване на язовирчетата, които са над него. Говорим за малки язовири от порядъка на 20 до 50 000 куб. метра, отбеляза той.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре